Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Protestētāji pametuši Moldovas parlamenta ēku (papildināts 22:10)

Protestētāji, kas Moldovas galvaspilsētā Kišiņevā trešdien pēcpusdienā pēc proeiropeiskā politiķa Pāvela Filipa valdības apstiprināšanas triecienā ieņēma parlamenta ēku, vēlu vakarā to pametuši, vēsta Moldovas ziņu medijs Newsmaker.md.

Daļa protestētāju no parlamenta ēkas "izspieda" specvienību policisti, kas bija uzsākuši nama atbrīvošanu.

Vietējie mediji norāda, ka policija nav rīkojusies brutāli. Likumsargi tikai atspieduši cilvēkus, liekot viņiem doties uz telpas izejām.

Trešdienas vētrainajos notikumos parlamenta ēkā vairāki cilvēki ievainoti - kā protestētāju, tā policijas rindās.

Protestētāja bija pulcēšanai, lai iebilstu, pret Filipa valdību, kuru šodien balsojumā atbalstīja 57 no 68 deputātiem, kas piedalījās balsojumā, jānorāda gan, ka Moldovas parlamentā ir 101 deputāts. 

Protestētājiem izdevās pārraut vairākus policijas kordonus.

Kā vēsta Ukrainas ziņu medijs Unian, parlamenta ieņemšanā piedalījušies kā prokrievisko partiju, tā arī proeiropeiskās platformas Cieņa un patiesība (DA) atbalstītāji.

Lielākā daļa deputātu evakuēti vēl pirms protestēju iebrukuma parlamenta ēkā.

Politiskā krīze Moldovā aizsākās oktobra beigās, kad valdība demisionēja korupcijas skandāla rezultātā.

Trešdien balsošanas gaitā tika ievēroti stingri drošības pasākumi. Simtiem policistu apsargāja parlamenta ēku. Tai līdzās demonstranti pieprasīja pirmstermiņa vēlēšanu sarīkošanu.

Mītiņu organizēja prokrieviskās opozīcijas grupējumi, tomēr demonstrantu vidū bija arī protesta kustības dalībnieki, kas uzskata, ka jaunā valdība, kurā ir tās pašas partijas, kas iepriekšējā, nepārtrauks līdzšinējās varas pārstāvju korupciju.

Kā vēsta portāls ipn.md, sociālistu partijas pārstāvji nebija apmierināti ar valdības izveidošanu, kas "paveikta bez konsultācijām ar opozīciju". 

Portāls moldpress.md ziņo, ka sociālisti pieprasa, lai starptautiskās institūcijas un vēstniecība neatzīst jauno valdību.  

Jāatgādina, ka Moldova ir viena no Eiropas Savienības Austrumu partnerības valstīm, kura ne vienu reizi vien ir paudusi savu vēlmi tuvināties Eiropai kā arī ar laiku iestāties Eiropas Savienībā. Moldovas teritorijā arī atrodas apgabals, kas ir antieiropeiski noskaņotu spēku kontrolē - Piedņestras apgabals.

Deviņdesmito gadu sākumā Piedņestras reģions atdalījās no Moldovas, taču pašpasludinātā republika netika oficiāli atzīta.

Bruņotais konflikts, kas izcēlās pēc neatkarības pasludināšanas, beidzās tikai pēc Krievijas karaspēka iejaukšanās. Krievijas miera uzturēšanas spēku kontingents uzturas Piedņestras apgabalā vēl joprojām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits