Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Putinu Amsterdamā sagaidīs homoseksuāļu tiesību aktīvistu protests

Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu pirmdien Amsterdamā sagaidīs tūkstošiem homoseksuāļu tiesību aktīvistu.

"Vairāk nekā 3300 cilvēku pieteikušies COC demonstrācijai, kas prezidenta Putina vizītes laikā notiks pret" Krievijā ierosināto pretrunīgi vērtēto likumprojektu par homoseksuālisma propagandas aizliegumu bērnu un pusaudžu vidū, teikts pasaulē senākās homoseksuāļu tiesību aizstāvju organizācijas COC izplatītajā paziņojumā. Tiesību aktīvistu un Rietumu kritiku izraisījušajā likumprojektā par homoseksuālisma propagandas izplatīšanu paredzēti sodi privātpersonām četru līdz piecu tūkstošu rubļu (70 līdz 87,5 latu) apmērā, amatpersonām - 40 līdz 50 tūkstošu, bet juridiskām personām - 400 līdz 500 tūkstošu rubļu apmērā.

Putins pirmdien ieradīsies vizītē Nīderlandē, lai apspriestu abu valstu tirdzniecības sakarus un apmeklētu Nīderlandes un Krievijas vēsturei veltītās izstādes atklāšanu Amsterdamas Ermitāžas muzejā.

Lielākā demonstrācija pirmdien gaidāma pie Jūrniecības vēstures muzeja, kur Putinam paredzētas kopīgas vakariņas ar Nīderlandes premjerministru Marku Ruti.

Tiesību aizstāvju aktīvisti, tostarp starptautiskā organizācija Amnesty International un vairāki Nīderlandes parlamenta deputāti, aicinājuši Ruti tikšanās laikā ar Putinu apspriest cilvēktiesību situāciju Krievijā, tostarp jautājumu par kratīšanām nevalstisko organizāciju birojos.

Jau vēstīts, ka pēdējo nedēļu laikā Krievijā pārbaudes notikušas vairāk nekā 100 nevalstiskajās organizācijās, arī starptautisko cilvēktiesību aizsardzības organizāciju Human Rights Watch un Amnesty International birojos. Pirms došanās vizītē uz Vāciju Putins piektdien noraidīja pārmetumus par kratīšanām Krievijas un ārvalstu nevalstisko organizāciju birojos.

Skaidrojot plašu kritiku saņēmušo Krievijas varasiestāžu rīcību, Putins uzsvēra, ka Krievijai ir jāuzrauga tās ārvalstu organizācijas, kas iesaistītas Krievijas politiskajās norisēs. "Krievijā darbojas 654 nevalstiskās organizācijas, kas, kā tagad noskaidrojies, saņem finansējumu no ārvalstīm. Sešsimt piecdesmit četras organizācijas - tas ir vesels tīkls visā Krievijā, visos valsts reģionos," intervijā Vācijas telekanālam ARD skaidroja Putins.

"Vai varat iedomāties, cik daudz naudas ienācis šo organizāciju kontos vien četru mēnešu laikā, kopš mēs pieņēmām attiecīgo likumu?" vaicāja Putins. "Jūs to nevarat iedomāties, un es arī to nezināju, - 28,3 miljardi rubļu, tas ir teju miljards dolāru."

"Vai sabiedrībai nebūtu jāzina, kurš saņem šo naudu un kādam mērķim?" taujāja Putins. Salīdzinājumam - Rietumos darbojas tikai divas Krievijas valsts finansētas organizācijas - viena Savienotajās Valstīs, bet otra Eiropā, norādīja Putins.

Bažas par nevalstiskajās organizācijās veiktajām kratīšanām izteikušas ASV, Eiropas Savienība (ES), kā arī Vācija un Francija, to asi nosodījuši arī vairāki Kremļa cilvēktiesību padomes locekļi. Vācijas kanclere Angela Merkele svētdien rosināja Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu "dot iespēju" nevalstiskajām organizācijām, kas, pēc kancleres domām, ir "inovāciju dzinējspēks".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits