Laika ziņas
Šodien
Smidzina
Rīgā +19 °C
Smidzina
Pirmdiena, 1. jūlijs
Rimants, Imants, Ingars, Intars

Republikāņu priekšvēlēšanās Nevadā uzvar Romnijs

ASV Republikāņu partijas priekšvēlēšanu sapulcēs Nevadā uzvarējis bijušais Masačūsetsas gubernators Mits Romnijs, tādējādi nostiprinot savas pozīcijas kļūt par partijas kandidātu dalībai novembrī gaidāmajās ASV prezidenta vēlēšanās.

Taču Romnija sīvākais konkurents bijušais Pārstāvju palātas spīkers Ņūts Gingričs, kurš priekšvēlēšanu sapulcēs Nevadā ieņēma otro vietu, solījis nepadoties līdz pat augustam un paudis pārliecību, ka viņam joprojām ir izredzes uzvarēt.

Kā liecina rezultāti, kas iegūti, apkopojot 89% balsu, Romnijs saņēmis 50% Nevadas republikāņu atbalstu, bet par Gingriču savu balsi atdevuši 21%. Trešajā vietā ierindojies republikāņu libertāriešu spārna pārstāvis Rons Pols, kuram atbalstu izteikuši 19% Nevadas republikāņu, bet ceturtajā vietā palicis radikālo kristiešu kandidāts Riks Santorums, kuru par piemērotāko partijas kandidātu prezidenta amatam uzskatījuši 10%.

Romnijs iepriekš guvis pārliecinošo uzvaru arī Ņūhempšīrā un Floridā. Sākotnēji viņš tika pasludināts par uzvarētāju arī pirmajās priekšvēlēšanās, kas 3.janvārī notika Aiovā, taču pēc galīgo balsu skaitīšanas rezultātu apstiprināšanas uzvara šajā štatā tika atdota Santorumam. Savukārt Dienvidkarolīnā negaidītu uzvaru guva Gingričs.

Romnijs sevi raksturo kā veiksmīgu uzņēmēju, kurš spējot radīt pavērsienu ASV ekonomikā, kuru esot sagrāvusi demokrātu prezidenta Baraka Obamas īstenotā politika. Tikmēr viņa kritiķi apgalvo, ka Romnijs, būdams investīciju fondu magnāts, nemaz neizprot vienkāršo amerikāņu patiesās problēmas.

Tomēr Romnijs bauda arī Republikāņu partijas aparāta atbalstu, jo aptaujas liecina, ka tieši viņam kā salīdzinoši mērenam kandidātam ir vislielākās izredzes novembrī pārspēt Obamu. Tajā pašā laikā viņam joprojām nākas grūti pārliecināt zināmas konservatīvo aprindas, kurās aizdomas rada gan viņa piederība mormoņu baznīcai, gan līdzšinējā darbība liberāli noskaņota Masačūsetsas štata gubernatora amatā.

Iepriekš Romnijs mainījis savu nostāju tādos konservatīvo acīs svarīgos jautājumos kā aborti, geju tiesības un ieroču kontrole. Atrazdamies gubernatora amatā, viņš Masačūsetsā īstenojis arī tādu veselības aprūpes programmu, kas zināmā mērā atgādina tās reformas, kuras Obama vēlāk centies veikt nacionālā līmenī. To izmantojot, Gingričs mēģina kļūt par republikāņu konservatīvo spārna galveno kandidātu, savā nometnē pārvilinot līdzšinējos Santoruma atbalstītājus.

Nākamo mēnešu laikā visos ASV štatos notiks priekšvēlēšanas, un lielāko atbalstu guvušais pretendents augustā paredzētajā Republikāņu partijas konventā tiks izvirzīts kā republikāņu kandidāts prezidenta vēlēšanām. 7.februārī republikāņu priekšvēlēšanas notiks Kolorado, Minesotā un Misūri.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits