Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Rumānija atliek lēmumu par komunistu konfiscēto īpašumu kompensēšanas ierobežošanu

Rumānijas valdība trešdien atlikusi lēmuma pieņemšanu par pretrunīgi vērtēto likumprojektu, kas samazinātu izmaksājamo kompensāciju apjomu par komunistiskā režīma konfiscētajiem īpašumiem.

Valdības preses pārstāvis žurnālistiem paziņoja, ka kabinets aicina šajā valstiski nozīmīgajā un ārkārtīgi svarīgajā jautājumā uzsākt plašas debates.

Likumprojekts paredz, ka īpašniekiem, kuru īpašumus laika posmā no 1945. līdz 1989.gadam konfiscēja Rumānijas komunistiskais režīms, piešķirama kompensācija tikai 15% apmērā no īpašuma vērtības, kas tiktu izmaksāta desmit līdz 12 mēnešu laikā.

Līdz šim īpašnieki varēja saņemt kompensāciju 100% apmērā no īpašuma vērtības, ja pašu īpašumu vairs nav iespējams atgūt.

Likumprojekts arī izslēdz iespēju īpašniekiem atgūt savulaik konfiscētos mājokļus. Šis punkts izpelnījies īpaši pretrunīgus vērtējumus, jo līdz šim daži nami varēja tiks atdoti to sākotnējiem īpašniekiem, kas valsts budžetam izmaksāja salīdzinoši mazāk, nekā kompensācijas.

Arī iecere samazināt kompensācijas apjomu ir izpelnījusies plašu kritiku. To kritizējusi katoļu baznīca, ASV vēstnieks Rumānijā, bijušie īpašnieki, kā arī viena no valdošajā koalīcijā pārstāvētajām partijām.

"Mēs vēlamies ņemt vērā dažus novērojumus, ko esam ieguvuši," aģentūrai AFP norādīja valdības preses pārstāvis, piebilstot, ka likumprojekts varētu tikt pieņemts nākamajā nedēļā. Lai likumprojekts stātos spēkā, to vēl jāapstiprina parlamentā un jānodod parakstīšanai prezidentam.

Jautājumā par kompensācijām Bukareste saskārusies ar ievērojamu spiedienu no Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT), kas pieprasa, lai Rumānijā jau līdz jūlijam tiktu pieņemti vienoti un taisnīgi likumi, kas atrisinātu šo problēmu.

Līdz šim likums par kompensācijas izmaksu 100% apmērā bieži piemērots netaisnīgi, pamudinot tūkstošiem cilvēku iesniegt prasības ECT.

Ieceri piešķirt kompensācijas 15% apmērā no īpašuma vērtības valdība skaidro ar ierobežotajiem līdzekļiem, finanšu ministram norādot, ka zaudēto īpašumu kompensēšana pilnā apjomā valstij izmaksātu 16 miljardus eiro (aptuveni 11 miljardus latu).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Spridzina, lai atbrīvotu tiltu sagrāvušo kuģi

Kontrolētā eksplozijā pirmdien ASV pilsētā Baltimorā tika saspridzinātas martā sabrukušā Frānsisa Skota Kija tilta laiduma metāla konstrukcijas, lai atbrīvotu pie tilta balsta iestrēgušo ko...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits