Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Rumānijas prezidents izpelnās nopēlumu par diskriminējošiem izteikumiem

Rumānijas nacionālā diskriminācijas apkarošanas padome otrdien izteikusi brīdinājumus prezidentam Trajanam Basesku saistībā ar diviem viņa neseniem spriedumiem par čigāniem un invalīdiem, kas bijuši diskriminējoši.

"Ko gan diplomāti var darīt, kad [Rietumu] valdības redz čigānu izcelsmes cilvēkus agresīvi ubagojam vai autobusos zogam," sacīja prezidents.

Viņš arī pauda pārliecību, ka rumāņiem labāk ir dzīvot republikā, nevis monarhijā. "Labi vai slikti, bet viņi vismaz var ievēlēt prezidentu, bet ko gan darīt, ja troni manto cilvēks ar invaliditāti," vaicāja Basesku.

Diskriminācijas apkarošanas padome CNCD tagad atzīst, ka šie divi prezidenta spriedumi bijuši diskriminējoši. "Padome nosprieda, ka vispiemērotākās sankcijas būtu brīdinājums, jo, no vienas puses, līdz ar tā izteikšanu politiķi apzinās, ka šādiem viņu izteikumiem seko sabiedrības nosodījums, un, no otras puses, tas neierobežo viņu izteiksmes brīvību," apliecināja CNCD preses pārstāvis Ištvāns Hallers

Padome jau 2007. gadā Basesku izteica brīdinājumu, kad viņš kādu žurnālisti bija nosaucis par "smirdīgu čigānieti". Vēlāk viņš atvainojās, sakot, ka "ciena čigānu identitāti un viņu ieguldījumu Rumānijas demokrātiskajā dzīvē".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits