Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 26. jūnijs
Inguna, Inguns, Ausma, Ausmis, Ingūna

Sanita Upleja Kopenhāgenā: Klimata konference sākas, pilsētā dzīve neapstājas

Pēc neliela izbīļa un liekas drošības pārbaudes, ar ko nācās sastapties ANO klimata konferences COP 15 Kopenhāgenā dalībniekiem svētdien, kad pasākuma vietā Bella centrā tika atrasta bez uzraudzības atstāta soma, pirmdien konference sākās bez aizķeršanās. Ar runām un solījumiem šoreiz patiesi mainīt esošo lietu kārtību pasaulē.

Konferenču centrs, kurā divas nedēļas strādās kopumā vairāk nekā 20 tūkstoši dalībnieku gan 193 valstu oficiālajās delegācijās, gan NVO pasākumos, atrodas ārpus pilsētas centra, tādēļ vismaz pirmajā dienā pilsētas centrā un vēl jo mazāk ārpus centra pretējā virzienā no Bella centra grandiozā pasākuma klātbūtne bija praktiski nemanāma. Vecpilsētas vidū esošajā _Kongens Nytorv _laukumā slejas dažas ar konferenci saistītas instalācijas, kur tūristiem piestāt un pafotografēties. Lielā baltā teltī izstāde vēsta par klimata izmaiņu sekām un nabadzības apmēriem pasaulē, vēl kādā citā teltī īpašā labirintā var aplūkot parakstus, kas savākti, aicinot konferences dalībniekus panākt stingru un saistošu vienošanos. Tomēr šajās vietās ļaužu pamaz. Arī citviet vecpilsētā uzslietas pagaidu būves, kur konferences turpmākajā gaitā gaidāmi dažādi pasākumi plašākām ļaužu masām.Pirmdien kopenhāgeniešu dzīve nelikās nemaz traucēta konferences dēļ - vecpilsētas iepirkšanās ielās un lielveikalos burzma un pirms svētku iepirkšanās drudzis kā parasti. Ar lielākām neērtībām pilsētas iedzīvotāji varētu sastapties nākamnedēļ, kad, konferencei tuvojoties nobeigumam, pilsētā saradīsies pasaules valstu līderi, lai «apzīmogotu» delegāciju panāktās vienošanās.Tikmēr dāņu prese, kas lielā notikuma tapšanai sekojusi līdzi jau labu laiku, tīksminās par to, ka no visas pasaules sabraukušie viesi konferences norises vietā baudīs dāņu dizaina labākos paraugus - gan klasiskās, gan pavisam nesen tapušās dāņu dizaineru mēbeles. Salīdzinoši mazās Dānijas sabiedrības uzmanību piesaista arī iespaidīgie skaitļi no konferences norises vietas - 14 000 delegātu, 4000 ANO delegātu, 12 500 NVO dalībnieku, 5000 žurnālistu, 6500 policistu, 15 000 krēslu, 3800 galdu, 111 dīvānu, 50 000 kv.m. paklāju, 356 tualetes, 100 sanāksmu telpas, 900 km kabeļu, 120 pavāru, 500 viesmīļu, 300 tonnas ēdiena, 250 000 gatavojamu porciju. Plānots, ka vienlaikus vienā dienā konferencē uzturēsies 18 000 cilvēku.Dāņi pamatoti lepojas, ka tieši viņiem ir gods uzņemt lielāko ANO konferenci, kāda jebkad notikusi Eiropā.Dāņu medijos pieminēts arī fakts, ka no šodienas 77 000 kv.m. lielais konferenču centrs neatrodas Dānijas suverēnajā teritorijā, bet oficiāli kļuvis par ANO teritoriju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

SKT izdod Šoigu un Gerasimova aresta orderus

Starptautiskā Krimināltiesa (SKT) izdevusi Krievijas ģenerālštāba priekšnieka Valērija Gerasimova un bijušā aizsardzības ministra Sergeja Šoigu aresta orderus, otrdien pavēstīja SKT.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits