Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Saules sistēmā fiksēts otrais viesis no starpzvaigžņu telpas

Astronomi apstiprinājuši, ka augustā mūsu Saules sistēmā novērotais objekts - komēta - ir viesis no starpzvaigžņu telpas, vēsta CNN. Šis ir tikai otrs novērotais un fiksētais objekts Saules sistēmā, kurš te "ieradies" no starpzvaigžņu telpas.

Objektu pirmais pamanīja astronoms-amatieris Genādijs Borisovs MARGO observatorijā Krimā, izmantojot pašbūvētu teleskopu. Pēc Borisova šo pašu objektu novēroja un kā iespējamu starpzvaigžņu telpas objektu fiksēja NASA projekts Scout.

Starptautiskās Astronomijas savienības Mazo planētu centra pētnieki apstiprināja, ka šis objekts ir diametrā no 2 līdz 16 kilometriem.

Objektam dots nosaukums par godu tā atklājējam - komētu sauc 2I/Borisov

"Objekta orbīta šobrīd nu ir principā gana labi noskaidrota, un objekts bez šaubām mūsu Saules sistēmā ieradies no starpzvaigžņu telpas," paziņojumā komentē Starptautiskā Astronomijas savienība.

Tuvākajā laikā astronomiem jau ar krietni jaudīgākiem teleskopiem, nekā Borisova izmantotais, būs iespēja komētu aplūkot tuvāk, kad tā pietuvosies Zemei. Pašreiz objekts virzās Saules virzienā, bet 8. decembrī būs punktā, kas komētas orbītas trajektorijā ir vistuvāk Zemei - 190 miljonu kilometru attālumā. Astronomi šo iespēju garām nelaidīs, jo komētas ātrums un trajektorija ļauj prognozēt, ka tā, visticamāk, Saules sistēmu atkal atstās.

Pirmais šāda veida objekts - asteroīds 1I/Oumuamua - fiksēts pirms nepilniem diviem gadiem, 2017. gada oktobrī.

Top komentāri

:)
:
"Objektu pirmais pamanīja astronoms-amatieris Genādijs Borisovs observatorijā Krimā, izmantojot pašbūvētu teleskopu." Drīz iestāsies "pasaules gals", kā es jums to saku! :) Jo komētu atklāja krievs-amatieris, pie tam no "okupētās" Krimas, komēta nosaukta viņa vārdā, bet veselam NASA šis krievs-amatieris ielicis pamatīgu kloķi! Kas nu būs, kas nu būs? :) Sanāk kaut kāds "politiski nekorekts" fakts, ko? :) Pat sankcijas nelīdz! :)
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits