Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Sirmā vecumā mirusi "gadsimta preses ziņas" autore

Cienījamā 105 gadu vecumā mūžībā aizgājusi britu kara korespondente Klēra Holingvērta, kura pirmā paziņoja par nacistiskās Vācijas iebrukumu Polijā 1939.gada 1.septembrī, kas bija Otrā pasaules kara sākums. Šī ziņa nereti nodēvēta par "gadsimta preses ziņu", vēsta BBC.

Tieši Holingvērta, būdama jauna žurnāliste avīzē Daily Telegraph, dodoties no Polijas uz Vāciju, bija pirmā žurnāliste, kas pamanīja Vācijas armijas spēku koncentrēšanu pie Polijas robežas. Laikrakstā virsraksts vēstīja: "1000 tanku pie Polijas robežas. Desmit divīzijas gatavībā spējam triecienam". Tiesa, viņas kā autores vārds pie raksta neparādījās - tā tolaik bijusi ierasta prakse, vēsta BBC.

Trīs dienas vēlāk pēc pirmā raksta publiskošanas Holingvērta arī bija tā, kas ziņoja, ka nacistiskās Vācijas karaspēks iebrucis Polijā. 

Jāatzīmē, ka pirms kļūšanas par kara korespondenti, Holingvērta no potenciālas bojāejas karā izglābusi vairākus tūkstošus cilvēku, pirms kara sākuma tiem nodrošinot Lielbritānijas vīzas un iespēju aizbēgt. Margo Šteinere, viena no sievietēm, kuru izglābusi Holingvērtas nesavtīgā rīcība, norādīja, ka žurnāliste tiks pieminēta kā "dižena sieviete, kura bija pareizajā vietā pareizajā laikā". 

Reportiere nāvei acīs ieskatījusies arī pēc Otrā pasaules kara beigām - 1946.gadā viņa bija vien pārsimts metru attālumā no viesnīcas Jeruzalemē brīdī, kad tur notika postoša eksplozija. Toreiz bojā gāja vairāk nekā 100 cilvēku.

Vēlāk karjeras gaitā Holingvērta turpināja veidot reportāžas no karstajiem punktiem, tostarp Vjetnamas, konfliktiem Alžīrijā un Tuvajos Austrumos.

Top komentāri

HH
H
Būtu bijis cieņpilni ielikt kundzes tā laika bildi. Vecums ir vecums, bet būtu bijis labi ielikt fotogrāfiju no laika, ka viņa radīja slavenās gadsimta ziņu rindas.
eho
e
Visu cieņu izcilai sievietei.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits