Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Taizemes ekspremjera māsa Jingluka Šinavatra kļūst par valsts premjerministri

Taizemes ekspremjera Thaksina Šinavatras jaunākā māsa Jingluka Šinavatra piektdien parlamenta balsojumā tika apstiprināta par premjerministri, un viņa būs pirmā sieviete Taizemē šajā amatā, paziņoja parlamenta apakšpalātas spīkers.

44 gadus veco uzņēmēju Šinavatru, kuras partijai un tās sabiedrotajiem ir vairākums parlamenta apakšpalātā, balsojumā atbalstīja 296 no 500 šīs palātas deputātiem. Apstiprināšanai bija nepieciešama vismaz 251 balss.

Pirms viņas stāšanās premjera amatā parlamenta balsojuma rezultāts vēl jāapstiprina Taizemes karalim Bhumibolam Aduljadedžam. Karalis to varētu izdarīt piektdienas vakarā.

Šinavatru premjera amatam izvirzīja partija "Par taizemiešiem" (Puea Thai), kas 3. jūlijā uzvarēja parlamenta vēlēšanās, iegūstot 265 no 500 parlamenta apakšpalātas deputātu vietām. Šī partija ar piecām mazākām partijām izveidoja koalīciju, kurai ir pavisam 300 deputātu vietas.

Līdzšinējā premjerministra Abhisita Vedžadživas vadītā Demokrātu partija vēlēšanās ieguva 159 deputātu vietas un atzina savu sakāvi. Abhisits Vedžadživa, kurš bijis pie varas divarpus gadus, 4. jūlijā atkāpās no partijas līdera amata, uzņemoties atbildību par šo sakāvi.

62 gadus vecais Thaksins Šinavatra dzīvo Apvienotajos Arābu Emirātos, lai Taizemē izvairītos no cietumsoda par korupciju. Viņš ir guvis trūcīgo iedzīvotāju atbalstu ar savu populistisko politiku, nodrošinot ikvienam pieejamu veselības aprūpi un aizdevumus ar zemu procentlikmi. Thaksina Šinavatras kritizētāji viņu apsūdz autoritārismā, korupcijā un Taizemes monarhijas autoritātes graušanā.

Telekomunikāciju magnāts miljardieris Thaksins Šinavatra kļuva par premjerministru 2001. gadā pēc viņa partijas uzvaras parlamenta vēlēšanās un valdības vadītāja amatu saglabāja arī pēc 2005. gada vēlēšanām. Tomēr 2006. gadā bruņotie spēki viņu gāza militārā apvērsumā, apsūdzot amata ļaunprātīgā izmantošanā materiāla labuma gūšanai.

Pagājušā gada vasarā, armijai valsts galvaspilsētā Bangkokā apspiežot Thaksina Šinavatras atbalstītāju protestus, tika nogalināts 91 cilvēks.

Pirms vēlēšanām Thaksins Šinavatra paziņoja, ka viņa māsa ir viņa "klons". Gaidāms, ka Jingluka Šinavatra pēc nākšanas pie varas mēģinās panākt sava brāļa amnestiju un, ja tas izdosies, Thaksins Šinavatra varētu atgriezties Taizemē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits