Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Tunisijā nogalināts kreisās opozīcijas līderis

Tunisijā trešdien nošauts kreisās opozīcijas līderis Čokri Belaids, paziņojusi viņa ģimene. Belaids nošauts pie savas mājas, un ģimene uzskata, ka aiz viņa slepkavības stāv Tunisijas vadošā partija Ennahda (Renesanse).

Belaids bija opozīcijas partijas Demokrātiskie patrioti vadītājs un skaļš islāmistu vadītās valdības kritiķis. Viņš bija arī viens no vadošajiem biedriem oktobrī izveidotajā opozīcijas kustībā Tautas fronte. Belaida slepkavība ir izsaukusi protestus pie Iekšlietu ministrijas, pie kuras sapulcējušies jau aptuveni 1000 cilvēku.

"Mans brālis tika noslepkavots," aģentūrai AFP paziņoja Belaida brālis, apsūdzot šajā slepkavībā "Ennahda" līderi Račedu Ganuči. Belaida sieva intervijā radiostacijai Radio Mosaique atklāja, ka viņas vīrs ticis divreiz sašauts pie viņu mājas.

Tunisijas premjerministrs Hamadi Džebali jau nosodījis notikušo, paziņojot, ka tā ir politiska slepkavība un uzbrukums "arābu pavasara" revolūcijai."Belaida slepkavība ir politiska slepkavība un Tunisijas revolūcijas slepkavība. Nogalinot viņu, viņi grib apklusināt viņa balsi," paziņoja Džebali. Belaidas slepkava vēl nav identificēts, norādīja premjers. Savukārt Tunisijas prezidents Moncefs Marzuki saīsinājis savu vizīti Francijā un atcēlis ceturtdien plānoto braucienu uz Ēģipti.

Divus gadus pēc ilggadējā prezidenta Zina el Abidina ben Ali režīma gāšanas Tunisijā atkal pieaugusi vardarbība, ko veicina politiskā un sociālā neapmierinātība, kas valda tautā. Tunisija bija pirmā arābu valsts, kur tautas sacelšanās rezultātā tika gāzts ilggadējais režīms un noorganizētas brīvas vēlēšanas, kurās vislielāko balsu skaitu ieguva Ennahda.

Līdz šim Tunisijai izdevies realizēt salīdzinoši gludu pāreju uz demokrātiju, tomēr tai joprojām jācīnās ar revolūcijas izraisīto nestabilitāti. Paralēli protestiem, ko izraisījusi tautas neapmierinātība ar ekonomisko situāciju, valdībai bažas rada arī islāmisti, kas bruņojas cerībā izveidot islāma valsti. Policija brīdinājusi, ka tai nav atbilstošu resursu, lai cīnītos pret islāma radikāļu grupējuma Al Qaeda islāma Magribā (AQIM) radītajiem draudiem un pašmāju islāma kaujiniekiem, kuri var viegli piekļūt ieročiem kaimiņvalstī Lībijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits