Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Tunisijā notiek prezidenta vēlēšanas

Svētdien Tunisijā notiek prezidenta vēlēšanas - mēnesi pēc tam, kad iedzīvotāji vēlēja parlamentu. Balsojums par prezidentu iezīmē pēdējo fāzi sarežģītajā un nereti haotiskajā demokratizācijas procesā kopš ilggadējā prezidenta Zina el Abidina ben Ali gāšanas 2011.gadā, svētdien vēsta Latvijas Radio.

Pirms mēneša notikušajās parlamenta vēlēšanās uzvarēja līdz šim opozīcijā bijusī sekulārā partija Tunisijas aicinājums, tomēr vairākumam tai būs jāmeklē koalīcijas partneri. Aptaujas liecina, ka arī svētdienas prezidenta vēlēšanās uzvarēs šī politiskā spēka kandidāts, partijas līderis, 87 gadus vecais Bedži Saids Esebsi - politikas veterāns, kurš 2011.gadā pēc ben Ali gāšanas uz laiku ieņēma pagaidu premjera amatu.

Tomēr nav skaidrs, vai Bedži Saids Esebsi uzvarēs jau vēlēšanu pirmajā kārtā. Ja būs nepieciešama otrā kārta, no pārdesmit citiem kandidātiem par reālāko Esebsi sāncensi tiek uzskatīts Moncefs Marzuki - pašreizējais pagaidu prezidents, ilggadējs cilvēktiesību aktīvists, uzskatīts par vienu no 2011.gada revolūcijas simboliem. 

Kopumā vēlēšanās piedalās 27 kandidāti.

Vēlēšanās balsstiesības ir apmēram 5,3 miljoniem cilvēku. Drošību tajās garantē desmitiem tūkstoši policistu un karavīru, pastāvot bažām, ka islāmistu kaujinieki var mēģināt izjaukt balsošanu.

Ja neviens kandidāts neiegūs absolūtu balsu vairākumu, decembra beigās notiks vēlēšanu otrā kārta.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits