Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Turkmēņu "aizbildnis" bez konkurences

Ar gāzi bagātajā, bet ekonomiski nabadzīgajā Centrālāzijas valstī Turkmenistānā svētdien notiks prezidenta vēlēšanas, kuras tur sauks par brīvām un demokrātiskām, jo iedzīvotāji varēs izvēlēties, kuram no astoņiem it kā vienlīdzīgās pozīcijās esošajiem kandidātiem atdot savu balsi. Tomēr reti kurš šaubās, ka vēlēšanās triumfēs pašreizējais prezidents Gurbanguli Berdimuhamedovs, kurš pie varas atrodas kopš 2007. gada.

Pēdējos gados viņš ir atcēlis vairākus absurdus likumus, ko savulaik bija pieņēmis viņa priekštecis autoritārais vadonis Saparmurats Nijazovs, kurš tika dēvēts par Turkmenbaši jeb visu turkmēņu tēvu. Tādējādi G. Berdimuhamedovs demonstrēja vēlmi atbrīvot Turkmenistānu no padsmitiem gadu zēlušā vadoņa kulta. Tomēr pēdējā laikā pats G. Berdimuhamedovs sāk atgādināt S. Nijazovu, jo pats sev piešķīris valsts augstāko apbalvojumu un padotie viņu dēvē par Arkadag jeb aizbildni.

Konkurenti apjūsmo

Dalībai 12. februārī paredzētajās vēlēšanās sākotnēji pieteicās 15 cilvēku, tomēr dažādu iemeslu dēļ tika pielaisti astoņi. Blakus G. Berdimuhamedovam uz starta līnijas svētdien stāsies septiņi kandidāti, kuri visi ir saistīti ar prezidenta vadīto Turkmenistānas Demokrātisko partiju (TDP), jo ir vai nu ministriju ierēdņi, vai valsts uzņēmumu darbinieki. Viņu vidū ir gan tekstila rūpnīcas direktors, gan ūdensapgādes ministrs. Tāpēc nav brīnums, ka no astoņām sejām, kas redzamas uz priekšvēlēšanu plakātiem, liela daļa iedzīvotāju pazīst tikai vienu.

G. Berdimuhamedova konkurenti nemaz necenšas radīt iespaidu, ka nav vienkārši statisti. Viņu tikšanās ar vēlētājiem parasti notiek vietās, kur fonā ir redzams liels prezidenta portrets. Vēlēšanās kandidējošais Dašoguzas provinces vadītāja vietnieks saimniecības jautājumos Redžeps Bazarovs savā priekšvēlēšanu programmā slavē «cienītā prezidenta Gurbanguli Berdimuhamedova viedo valdīšanu», raksta Reuters.

No sacensības ir izslēgti opozīcijas kandidāti, jo Turkmenistānā vienkārši nav opozīcijas. Likums, kas atļauj reģistrēt opozīcijas partijas, stājās spēkā tikai piecas dienas pirms kandidātu reģistrēšanās beigām.

Arī Turkmenistānas iedzīvotāji nelolo veltas cerības par vēlēšanu iznākumu. «Visi zina, kāds būs šo vēlēšanu rezultāts,» ziņu aģentūrai AP saka Abadanā dzīvojošais tomātu pārdevējs Orazs, kurš nevēlējās atklāt savu uzvārdu, jo baidās no varasiestāžu atriebības. Viņam piekrīt arī galvaspilsētas Ašgabatas iedzīvotājs Aidžamals: «Es negaidu pārmaiņas, jo starp reģistrētajiem kandidātiem nav neviena nopietna konkurenta pašreizējam prezidentam.»

Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO) paziņojusi, ka nesūtīs savu novērotāju misiju uz Turkmenistānas prezidenta vēlēšanām, jo tās klātbūtne nedošot «pievienoto vērtību», ņemot vērā ierobežotās pilsoņu brīvības un neesošo politisko konkurenci. Par savu vēlēšanu novērotāju nosūtīšanu uz Turkmenistānu paziņojušas Krievija un Baltkrievija, kuras pašas regulāri tiek kritizētas par nedemokrātiskām vēlēšanām.

Godina savu tēvu

No 1990. līdz 2006. gadam Turkmenistānā ar stingru dūri valdīja S. Nijazovs. Viņa valdīšanas laikā tika aizliegta opera, balets, teātris, kino un cirks, jo, viņaprāt, tie apdraudēja turkmēņu morālo stāju. Viens no dīvainākajiem S. Nijazova lēmumiem bija dienu un mēnešu nodēvēšana savu vecāku un vēsturisku personu vārdos.

Pēc S. Nijazova nāves par Turkmenistānas prezidentu tika ievēlēts G. Berdimuhamedovs, kurš pakāpeniski atbrīvojās no priekšteča personības kulta, atceļot viņa muļķīgos lēmumus. Tomēr tagad tas izskatās pēc plāna, kura mērķis ir bijis atbrīvot vietu paša visuresamībai.

Šonedēļ Turkmenistānas parlaments, kurā ir ievēlēti tikai TDP pārstāvji, nobalsoja par kādas iekšlietu karaspēka daļas nosaukšanu prezidenta tēva vārdā. Iepriekš paša G. Berdimuhamedova vārdā tikušas nosauktas mošejas un kuģi. Oktobrī viņam tika piešķirts Turkmenistānas varoņa tituls, jo viņa valdīšana esot «paradīze zemes virsū». S. Nijazovs savas valdīšanas laikā šo valsts augstāko apbalvojumu saņēma sešas reizes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Putins: Nav plānu ieņemt Harkivu

Krievijai šobrīd nav plānu ieņemt Harkivu, piektdien, atrodoties vizītē Ķīnā, apgalvoja Krievijas diktators Vladimirs Putins.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits