Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

UNESCO: Neskatoties uz postījumiem, Palmīra saglabājusi savu autentiskumu

ANO Izglītības, zinātnes un kultūras organizācija (UNESCO) trešdien paziņoja, ka, atrodoties džihādistu grupējuma Islāma valsts rokās, Sīrijas senā pilsēta Palmīra ir piedzīvojusi lielus postījumus, tomēr pilsētas senvieta saglabājusi lielu daļu tās autentiskuma.

UNESCO uz Palmīru nosūtīja ekspertu komandu, kas ANO drošības personāla pavadībā pārbaudīja Palmīras muzeju un pilsētas senvietu.

UNESCO informēja, ka pārbaudē tika noskaidrots, ka vairums statuju un sarkofāgu, kuri bija par lielu, lai tos varētu aizvākt, tikuši sabojāti.

Eksperti konstatējuši, ka sagrauts Baala Šamina templis un Palmīras triumfa arka. Noskaidrots arī, ka daļa no Palmīras lielās kolonādes palikusi neskarta.

Dažus objektus vajadzēja izpētīt no attāluma, jo atsevišķās vietās vēl nav pabeigti atmīnēšanas darbi.

"Misija uzskata, ka, neskatoties uz vairāku ikonisku celtņu sagraušanu, Palmīras senvieta ir saglabājusi lielu daļu tās integritātes un autentiskuma," paziņoja UNESCO.

UNESCO jūlijā pasaules mantojuma komitejas ikgadējā sanāksmē iesniegs pilnu ziņojuma versiju un nosūtīs uz Palmīru vēl vienu misiju, kas pilsētas kultūras mantojuma vietas izpētīs detalizētāk.

Islāma valsts Palmīru ieņēma 2015.gada maijā, bet Sīrijas prezidenta Bašara al Asada spēki to atguva šī gada marta beigās.

Pēc pilsētas sagrābšanas Islāma valsts vairākus Palmīras senās arhitektūras pieminekļus iznīcināja, bet amfiteātri džihādisti izmantoja nāvessodu izpildei.

Palmīras pilsētas kultūrvēsturiskā daļa ir UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 270 000 cilvēku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits