Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Viesuļvētras Sendija seku likvidēšanai Ņujorkas štata gubernators lūdz 30 miljardus dolāru

Ņujorkas štata gubernators Endrū Kuomo lūdzis ASV federālo valdību piešķirt pavalstij 30 miljardus dolāru (16,56 miljardus latu), lai palīdzētu tai atgūties pēc spēcīgās viesuļvētras Sendija nodarītajiem postījumiem.

Palīdzības finansējums nepieciešams, lai atjaunotu ekonomiku, infrastruktūru, mājokļus, sabiedriskās ēkas un mazos uzņēmumus, skaidroja gubernators. "Šī ekonomika ir svarīga ne tikai mūsu štatam, bet arī valstij," norādīja Kuomo. "Jo ātrāk Ņujorkas ekonomika atgūsies, jo labāk tas būs gan štatam, gan valstij." Ar lūgumu pēc palīdzības Ņujorkas gubernators nācis klajā trīs dienas pirms prezidenta Baraka Obamas vizītes, kuras laikā viņš plāno apmeklēt stihijā cietušos reģionus.

Jau vēstīts, ka viesuļvētra Sendija ASV piekrasti sasniedza 29.oktobrī, faktiski paralizējot visu Austrumkrastu, appludinot Manhetenu un lielāko daļu Ņūdžersijas piekrastes un atstājot bez elektroapgādes miljoniem cilvēku vairākos štatos. Postošā dabas stihija ASV laupīja dzīvību vairāk nekā 110 cilvēkiem.

Ņujorkas mērs Maikls Blūmbergs tikmēr izziņojis ārkārtas rīcības plānu 500 miljonu dolāru (276 miljonu latu) apmērā, lai atjaunotu kopš viesuļvētras slēgtās 37 sabiedriskās skolas un trīs slimnīcas. Lai gan varasiestādes smagi strādājušas, cenšoties likvidēt orkāna sekas, desmitiem tūkstoši mājsaimniecību un uzņēmumu joprojām nav atjaunota elektroenerģijas piegāde, un daudzviet šī iemesla dēļ nav arī apkures, lai gan gaisa temperatūra nereti gan Ņujorkā, gan tās pievārtē ir visnotaļ zema.

"Mūsu pilsēta vēl nekad nebija pieredzējusi tik postošu vētru kā viesuļvētru Sendija, un finansējums remontdarbu veikšanai ir nepieciešams un steidzams," skaidroja Blūmbergs, norādot, ka pilsēta nevar gaidīt, iekams tai tiks piešķirta federālā finanšu palīdzība. "Šīs skolu ēkas un sabiedriskās slimnīcas ir resursi, uz kuriem ik dienu pakļaujas tūkstošiem ņujorkiešu. Šis ārkārtas kapitāla ieguldījums ir ārkārtīgi svarīga investīcija mūsu atjaunošanā un nākotnē." Skolas, kuras vētras nodarītās postažas dēļ šobrīd ir slēgtas, apmeklē aptuveni 26 000 bērnu. Šobrīd viņi kopā ar skolotājiem ir spiesti izmantot citu institūciju telpas.

Bez elektroenerģijas joprojām spiesti dzīvot 74 300 Longailendas elektroenerģijas kompānijas klientu - mājokļu, sabiedrisko ēku un privātuzņēmumu. Longailendas elektroenerģijas kompānija pēc stihijas izpelnījusies īpaši asu kritiku, taču tā skaidro, ka šobrīd intensīvi strādā 10 000 uzņēmuma darbinieku. Dažos gadījumos elektroenerģijas iekārtas ir tik smagi bojātas, ka tās vairs nevar atjaunot.

Tikmēr Ņujorkas mērs vēl nav paziņojis, kad pilsētā tiks pārtraukti degvielas tirdzniecības ierobežojumi. Arī Ņūdžersijā 3.novembrī tika noteikti šādi ierobežojumi, taču tos paredzēts atcelt otrdien.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits