Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +15 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Ziemeļkorejas noslēgšanās sēj bažas apkārtējos

Par mirušo diktatoru Kimu Čen Iru sērojošā Ziemeļkoreja otrdien vēl vairāk izolējās no ārpasaules, radot pastiprinātas bažas par to, kas turpmāk notiks neprognozējamajā valstī, kas jau gadiem attīsta kodolieroču programmu. Oficiāli par Kima Čen Ira «diženo pēcteci» ir pasludināts viņa jaunākais dēls Kims Čen Uns, tomēr nevienam nav pārliecības, ka komunistiskajā valstī nesāksies cīņa par varu.

Klusums uz robežas

Visskaidrākā liecība par to, ka Ziemeļkoreja pēc 17 gadu valdījušā līdera nāves noslēdzas no apkārtējiem, ir netipiskais klusums uz robežas ar Ķīnu, kas ir galvenā Phenjanas sabiedrotā un lielākais ziemeļkorejiešu tirdzniecības partneris.

«Mēs nevaram doties uz Ziemeļkoreju Kima Čen Ira nāves dēļ,» ķīniešu tirgotājs Jui Lu no Daņdunas, kas ir Ķīnas lielākā robežpilsēta, sacīja aģentūrai Reuters. «Viss ir slēgts, ziemeļkorejiešu dzīve ir apstājusies.» Nevienam nebija skaidrs, vai robeža ir slēgta.

Daudzi Daņdunas uzņēmēji, kuriem ir bizness Ziemeļkorejā, stāstīja, ka otrdien ir bijis iespējams šķērsot robežu, tomēr daudzi atteikušies no brauciena uz kaimiņvalsti, baidoties, ka robežpunkts var tikt slēgts. «Mēs esam nobažījušies, ka tā jebkurā brīdī var tikt slēgta sēru dēļ. Neviens nevēlas iestrēgt Ziemeļkorejā, ja tā slēdz robežu,» sacīja Jui Lu.

Kāds uzņēmējs, kuram ir sakari ar Ziemeļkorejas eliti, apgalvoja, ka ceļotājiem atvērta robeža ar Krieviju, bet neviens to neizmantojot, lai iekļūtu Ziemeļkorejā. Ārzemnieki pēc iespējas ātrāk cenšoties tikt ārā no Ziemeļkorejas.

Par Ziemeļkorejas pašizolāciju liecina arī tās paziņojums, ka uz Kima Čen Ira bērēm 28. decembrī neielūgs ārvalstu līderus.

Šaubas par jauno līderi

Ziemeļkorejas mediji otrdien izplatīja attēlus, kuros redzams valsts jaunais līderis Kims Čen Uns, kurš ieradās Phenjanā esošajā mauzolejā godināt mirušo tēvu, kura mirstīgās atliekas ir ievietotas stikla sarkofāgā. Paziņojumā par šo notikumu Kims Čen Uns nodēvēts par «ziemeļkorejiešu tautas mūžīgi nelokāmo garīgo balstu».

Tomēr pašlaik nav zināms, vai vēl 30 gadus nesasniegušais vīrietis būs patiesais valsts vadītājs vai arī tikai izkārtne, aiz kuras visus lēmumus pieņems Komunistiskās partijas vadība vai militāristi. Analītiķi uzsver, ka pēc Ziemeļkorejas dibinātāja Kima Ir Sena nāves valsts vadības grožus pārņēmušais Kims Čen Irs bija 52 gadus vecs un valsts nākamā līdera postenim tika mērķtiecīgi gatavots jau kopš 1980. gada.

Neslēpjot bažas par pašreizējo situāciju komunistiskajā valstī, ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone nākusi klajā ar paziņojumu, kurā aicina Phenjanu virzīties «pa miera taku». «ASV ir gatavas palīdzēt Ziemeļkorejas tautai un aicina jauno līderi sadarboties ar starptautisko sabiedrību, lai ievestu Korejas pussalu miera, labklājības un ilgstošas drošības laikmetā,» teikts H. Klintones paziņojumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits