Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Zinātniekiem laboratoriski izdevies radīt un implantēt žurkai nieri

Amerikāņu zinātniekiem izdevies laboratorijas apstākļos «izaudzēt» nieri un veiksmīgi implantēt dzīvniekos, vēsta medicīnas zinātnes izdevums Nature Medicine.

Masačūsetsas Galvenās slimnīcas Bostonā pētnieki paņēmuši žurkas nieri, iznīcinājuši visas tajā esošās vecās šūnas, bet no proteīniem veidotajā un sīkiem asinsvadiem tīklotajā nieres «karkasā» ievadījuši jaunas šūnas, lai veiktu orgāna atjaunošanu. Pēc tam niere uz 12 dienām tika ievietota speciālā kamerā, kur ir imitēti apstākļi, kādi ir žurkas ķermenī.

Kad «restaurētā» niere tika laboratoriski pārbaudīta, tā saražoja tikai 23% no urīna daudzuma, kas rodas dabiskā nierē. Pēc tam, kad zinātnieki šo orgānu bija ievietojuši žurkā, tās efektivitāte samazinājās tikai līdz 5%.

Pētījuma autori uzskata, ka pietiktu panākt, lai mākslīgi radītās nieres funkcionalitāte sasniedz 10-15% no dabīgās nieres spējām, lai atbrīvotu smagi slimu pacientu no hemodialīzes jeb nieru aizstājterapijas.

Zinātniekiem vēl priekšā ilgs un smags darbs, lai panāktu, ka mākslīgi radītu nieri varētu ievietot cilvēkā. Pirmkārt, ir jāpanāk daudz lielāka šādas nieres funkcionalitāte. Otrkārt, būs jāpierāda, ka šāda niere spēj darboties ilglaicīgi.

Ja tas izdosies, mākslīgi «izaudzētai» nierei būs priekšrocība pār donora nieri, jo tā būs veidota no slimnieka šūnām, tāpēc organisms orgānu neatgrūdīs un pacientam visu atlikušo mūžu nevajadzēs lietot imūnsistēmu nomācošus medikamentus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits