Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

ASV paplašina sankcijas pret Nord Stream 2 projektu

ASV Valsts departaments paplašinājis sankcijas, lai liegtu pabeigt gāzesvada Nord Stream 2 būvniecību.

Pagājušā gada nogalē noteiktās sankcijas attiecās uz Nord Stream 2 cauruļvadu likšanas kuģiem, neļaujot pabeigt pēdējo nepilnus 200 kilometrus garo posmu zem Baltijas jūras.

Otrdien paziņojumā ASV Valsts departamenta mājaslapā teikts, ka turpmāk sankcijas draudēs arī kompānijām, kas sniedz pakalpojumus, būves vai finansējumu iekārtu modernizēšanai vai uzstādīšanai uz kuģiem, kas piedalās Nord Stream 2 būvniecībā.

"Mēs turpinām aicināt Krieviju beigt izmantot savus energoresursus piespiedu nolūkiem," norāda Valsts departaments. "Krievija izmanto savus enerģijas eksporta cauruļvadus, lai radītu nacionālu un reģionālu atkarību no Krievijas enerģijas piegādēm, izmantojot šo atkarību, lai paplašinātu savu politisko, ekonomisko un militāro ietekmi, vājinātu Eiropas drošību un grautu ASV nacionālo drošību un ārpolitiskās intereses. Šie cauruļvadi arī mazina Eiropas enerģētikas diversifikāciju un tādējādi vājina Eiropas energodrošību."

Gāzesvada Nord Stream 2, kas par Baltijas jūras gultni savienos Krieviju un Vāciju, būvniecība ir izraisījusi bažas, ka varētu pieaugt Rietumeiropas valstu atkarība no Krievijas gāzes un ka Maskava spēs palielināt spiedienu uz Ukrainu, jo Eiropa būs mazāk atkarīga no gāzes tranzīta piegādēm caur Ukrainu.

ASV apgalvo, ka cauruļvads palielinās Eiropas Savienības atkarību no Krievijas gāzes piegādēm, Maskavai nodrošinot politiskās ietekmes sviras, kā arī instrumentu enerģijas piegāžu potenciālai atslēgšanai.

Arī Baltijas valstu amatpersonas kritiski izteikušās par Nord Stream 2, uzsverot, ka tas ir ģeopolitisks projekts un ir pretrunā ar Eiropas Enerģētikas savienības mērķiem.

ASV pērn sāka noteikt sankcijas Nord Stream 2 projektam, tieši vēršoties pret cauruļvada būvniecību.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits