Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Baltkrievijā apklusina neatkarīgo ziņu vietni Tut.by

Baltkrievijas opozīcija un vairākas starptautiskās organizācijas vērsušās pret autoritārā prezidenta Aleksandra Lukašenko kārtējo soli režīma kritikas izskaušanā – kopš otrdienas slēgta pieeja neatkarīgajai interneta ziņu vietnei Tut.by, bet tās vadītāji aizturēti un apsūdzēti nodokļu nemaksāšanā. Acīmredzot Lukašenko ir nobažījies, ka vasarā varētu atsākties pret viņu vērstās protesta akcijas, tādēļ nolēmis apklusināt lielāko mediju, kas sniedza objektīvu informāciju.

Dienu iepriekš Baltkrievijā stājās spēkā likums, kas atļauj Iekšlietu ministrijas darbiniekiem izmantot ieročus un citus īpašos līdzekļus pret demonstrantiem. Savukārt valsts Drošības padomes sekretārs Aleksandrs Volfovičs brīdināja par to, ka ap Baltkrieviju savu loku savelk naidīgu valstu militārie spēki, bet Aizsardzības ministrija sarīkoja raķešu spēku kaujas gatavības pārbaudi.
 

Uzbrukums divās frontēs

Tut.by redakciju Baltkrievijas tiesībsargājošo struktūru pārstāvji slēdza otrdienas pusdienlaikā, bet līdz pat vēlam vakaram turpinājās kratīšanas tās darbinieku dzīvesvietās. Vakar kļuva zināms, ka kopumā aizturēti 14 interneta vietnes darbinieki, ieskaitot galveno redaktori Marinu Zolotovu, raksta RFERL.org. Viņus tur aizdomās par izvairīšanos no nodokļu maksāšanas lielos apmēros, un saskaņā ar Baltkrievijas likumiem bez oficiālu apsūdzību izvirzīšanas iespējams aizturēt uz laiku līdz 72 stundām. Tut.by esot pārkāpusi noteikumus, kas attiecas uz Minskas pievārtē izveidotā Augsto tehnoloģiju parka rezidentiem (šo statusu interneta vietne ieguva 2019. gadā). Proti, viņi guvuši peļņu no darbības, kas neesot atļauta rezidentiem, kuriem piešķirti nodokļu atvieglojumi, tādēļ esot parādā valstij ievērojamu naudas summu, raksta Meduza. Par šādiem noziegumiem Baltkrievijā paredzēts līdz pat septiņiem gadiem ilgs cietumsods.

Vienlaikus pret Tut.by noticis varasiestāžu uzbrukums arī citā frontē. Baltkrievijas Informācijas ministrija, reaģējot uz ģenerālprokuratūras prasību, slēgusi pieeju ziņu vietnei un tās kopijām. Kā iemesls minēts fakts, ka Tut.by publicējusi fonda BYSOL (tas nodarbojas ar palīdzības sniegšanu politisko represiju upuriem) sagatavotos materiālus. 

Tā kā šis fonds nav reģistrēts Baltkrievijā, Tut.by inkriminēta mediju likuma neievērošana, raksta AP. Newsru.com uzsver, ka Tut.by ir viens no populārākajiem Baltkrievijas interneta resursiem. Pagājušā gada aprīlī informāciju tajā meklēja aptuveni 64% valsts interneta lietotāju jeb gandrīz 3,37 miljoni cilvēku.


Tihanovska lūdz palīdzību

Kopš pagājušā gada rudens trimdā Lietuvā dzīvojošā Baltkrievijas opozīcijas līdere Svetlana Tihanovska lūgusi starptautiskajai sabiedrībai nekavējoties atbalstīt Tut.by redakciju, norādot, ka pašlaik notiekošais ir "neatkarīga izdevuma apzināta slepkavība", raksta Meduza. Tihanovska jau sazinājusies ar Eiropas Komisijas prezidenti Urzulu fon der Leienu, mudinot pēc iespējas ātrāk izstrādāt programmu, kas sniegtu palīdzību Baltkrievijas neatkarīgajiem medijiem, aizsargātu žurnālistus un radītu viņiem apstākļus turpināt darbu, neraugoties uz represijām. "Mēs uzstājam uz to, ka nepieciešams noteikt sankcijas pret visiem tiem, kuri ir atbildīgi par represijām pret redakcijām, žurnālistiem un blogeriem," uzsvērusi Tihanovska, kuras paziņojumu citē Meduza.

Uz Baltkrievijā notikušo reaģējis ASV Valsts departaments. Tā preses sekretārs Neds Praiss tvītojis, ka likumsargu reids Tut.by redakcijā ir kārtējais piemērs tam, kā Baltkrievijas varasiestādes sistemātiski cenšas apklusināt neatkarīga viedokļa paušanu un sodīt žurnālistus, kuri objektīvi atspoguļo situāciju valstī. "Baltkrieviem ir nepieciešama brīva prese, viņi ir to pelnījuši," uzsvēris Praiss. Varasiestāžu vēršanos pret interneta vietni savā oficiālajā paziņojumā nosodījusi arī ASV vēstniecība Baltkrievijā, norādot, ka šādam lēmumam piemeklēts grūti pārbaudāms iegansts attiecībā uz nodokļu nemaksāšanu.

Ar paziņojumiem, kuros atbalstīti Tut.by darbinieki, klajā nākusi arī Baltkrievijas Žurnālistu asociācija, starptautiskā organizācija Reportieri bez robežām un cilvēktiesību aizsardzības organizācija Amnesty International. To pārstāvji uzsvēruši, ka Lukašenko režīms turpina kopš pagājušā gada augustā notikušajām vēlēšanām izmantoto taktiku, cenšoties apklusināt visus, kuri norāda, ka valstī kaut kas nav kārtībā, un aicinot tautu mobilizēties cīņai pret ārējo ienaidnieku – kaimiņos esošajām NATO valstīm (Poliju, Lietuvu, Latviju), kurās jau tiekot kalti plāni par iebrukumu Baltkrievijā. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits