Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Baltkrievijas uzņēmumos notiek mītiņi; protestētāji veido "solidaritātes līnijas"

Daudzos Baltkrievijas uzņēmumos ceturtdien notikuši mītiņi sakarā ar pēdējiem notikumiem valstī - strādājošie protestē pret vardarbību pret protestētājiem, nelikumīgām aizturēšanām un vēlēšanu rezultātu viltošanu.

Tāpat ceturtdien Minskas galvenajās ielās un laukumos izgāja tūkstošiem cilvēku, veidojot "solidaritātes līnijas". Līnijās stājas baltā tērptas sievietes, turot ziedus, plakātus un aizturēto cilvēku attēlus.

"Solidaritātes līnijas" strauji stiepās garumā un agrā pēcpusdienā bija novērojamas teju visos galvenajos Minskas laukumos un lielākajās ielās. Garām braucošo auto vadītāji signalizēja ar taurēm protestētāju atbalstam.

Vairākās vietās atbalstītāji dalīja protestētājiem karstus dzērienus un cepumus.

Līdzīgas cilvēku ķēdes tika izveidotas arī pusducī citu Baltkrievijas pilsētu, ziņoja vietējie mediji.

Protestētāju plakāti vēstīja "Pārmaiņas!" un "Nē vardarbībai", un viņu rokas rotāja baltas aproces, kas ir viens no opozīcijas simboliem.

"Mēs vēlamies parādīt, ka mēs, mūsu valsts sievietes, esam pret vardarbību," ziņu aģentūrai AFP sacīja 38 gadus vecā friziere Jekaterina, kura bija tērpusies baltās drānās un paņēmusi līdzi uz protestiem baltus ziedus.

"Mēs vēlamies, lai cilvēki var miermīlīgi protestēt, galu galā viņi nevēlas neko sliktu, tikai godīgu balsu skaitīšanu," sacīja 35 gadus vecā Marija, kura pievienojās protestētājiem savā pusdienu pārtraukumā.

Minskā notika arī dažādu kristiešu konfesiju reliģiskā procesija un mītiņus sarīkoja lielo uzņēmumu Belmedpreparati, Keramin darbinieki, kā arī dažādu kompāniju celtnieki.

Pret vardarbību protestēja arī divu slimnīcu un pilsētas stomatoloģiskās poliklīnikas mediķi un citi medicīnas darbinieki.

Tāpat pie rūpnīcas sapulcējās viena no valsts lielākajiem būvniecības uzņēmumiem Mapid strādnieki.

Minskā protestā izgāja Baltkrievijas valsts filharmonijas darbinieki, spontāna akcija tika sarīkota arī pie Nacionālā mākslas muzeja.

Mītiņu sarīkoja arī autobūves uzņēmuma Belaz strādnieki Žodzinas pilsētā, kas atrodas ārpus Minskas.

Vairāki desmiti armijas un policijas veterānu publiskojuši internetā video, kuros redzams, kā viņi izmet atkritumos savas uniformas un ordeņus. Protestējot no amata atkāpušies vairāki populāri Baltkrievijas telekanālu diktori.

Saskaņā ar oficiālajiem provizoriskajiem rezultātiem Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās līdzšinējais valsts galva Aleksandrs Lukašenko ieguvis 80,08% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska - 10,09%, taču opozīcija uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti.

Baltkrievijas drošības dienestiem vardarbīgi apspiežot protestus pret acīmredzamajiem pārkāpumiem vēlēšanu norisē un rezultātu viltošanu, Baltkrievijā aizturēti gandrīz 7000 cilvēku un simtiem ievainoti. Slimnīcās ārstējas vairāk nekā 250 cietušo, un ir arī bojāgājušie.

"Baltkrievi ir redzējuši šīs valdības nelietīgo seju. Es strīdējos ar savu vīru un balsoju par Lukašenko. Un lūk, ko es beigās dabūju - es nevaru atrast savus radiniekus cietumos," ziņu aģentūrai AP sacīja 49 gadus vecā Valentīna, kuras vīrs un dēls tika aizturēti protestu laikā. Valentīnai viņu atrašanās vietu vēl nebija izdevies noskaidrot.

"Es brīnos, kā Lukašenko var turpināt valdīt," viņa piebilda.

Naktī uz otrdienu Minskā viens protestētājs gāja bojā. Varasiestādes apgalvo, ka viņam rokās sprādzis paštaisīts spridzeklis, taču aculiecinieki to noraida. Taču nedz varasiestādes, nedz mediji nav snieguši pierādījumus par to, kas īsti noticis.

Tūkstošiem cilvēku šodien sapulcējās vietā, kur protestētājs zaudēja dzīvību. Tur ziedus nolika arī Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu sūtņi kopā ar ASV un citu valstu vēstniecību pārstāvjiem.

Varasiestādes apstiprinājušas, ka viens protestētājs miris arī Gomeļā. Vīrietis miris pēc aizturēšanas, taču viņa nāves apstākļi ir neskaidri.

papildināts virsraksts un visa ziņa 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits