Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Čehija izslēgusi Krievijas Rosatom no AES paplašināšanas konkursa

Čehijas valdība pirmdien izslēgusi Krievijas valsts kodolenerģētikas korporāciju Rosatom no konkursa par Dukovanu atomelektrostacijas (AES) paplašināšanu.

Par to, ka Rosatom varētu tikt izslēgts no konkursa, čehu amatpersonas sāka runāt jau svētdien. Tagad konkursā palikušas ASV, Francijas un Dienvidkorejas kompānijas.

Jautājums par to, vai pielaist Krievijas koncernu konkursam, ilgi bija strīdu iemesls Čehijas politiķu vidū. Taču pēc pēdējiem notikumiem par nepieciešamību izslēgt Rosatom no konkursa bija vienisprātis gan valdošās koalīcijas pārstāvji, gan liela daļa parlamentārās opozīcijas.

Čehijā ir divas atomelektrostacijas, ko pārzina valsts kontrolētā firma ČEZ, - četru bloku un 1700 megavatu Dukovanu AES, kas tika atklāta 1985.gadā, un divu bloku 2000 megavatu Temelinas AES, kas tika nodota ekspluatācijā 2000.gadā. Abas AES būvētas pēc padomju projektiem.

2021.gada martā kompānija Elektrarna Dukovany II, a.s., kas ietilpst ČEZ, saņēma Čehijas regulatora atļauju būvēt Dukovanu pašvaldībā jaunu AES. Pēc atļaujas saņemšanas jāseko būvnieka izraudzīšanās konkursam.

2020.gada martā regulatoram tika iesniegts pieteikums Dukovanu AES paplašināšanai, būvējot divus jaunus 1200 megavatu energoblokus.

Jau ziņots, ka Čehija sestdien izraidīja 18 Krievijas diplomātus, kas, kā konstatējis Čehijas izlūkdienests, ir Krievijas izlūkdienestu slepenie aģenti.

Prāga paziņoja, ka lēmumu par izraidīšanu Čehijas varasiestādes pieņēmušas, nonākot pie slēdziena, ka Krievijas izlūkdienesti ir saistīti ar sprādzienu munīcijas noliktavā Čehijā 2014.gadā. Sprādzienā dzīvību zaudēja divi cilvēki.

Čehijas policija sestdien arī pavēstīja, ka saistībā ar smagu noziegumu izsludinājusi meklēšanā divus Krievijas pilsoņus, kuriem ir Krievijas pases uz Aleksandra Petrova un Ruslana Boširova vārdiem. Policija arī pavēstīja, ka šīs personas atradās Čehijā neilgi pirms minētā sprādziena munīcijas noliktavā 2014.gadā.

Aleksandra Petrova un Ruslana Boširova vārdus izmantoja arī divi Krievijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes (GRU) aģenti, kurus Lielbritānija tur aizdomās par saistību ar Krievijas dubultaģenta Sergeja Skripaļa un viņa meitas saindēšanu Solsberijā Lielbritānija paziņoja 2018.gadā.

ASV un Lielbritānija paziņoja, ka solidarizējas ar Čehiju šajā situācijā.

Lielbritānijas ārlietu ministrs Dominiks Rābs tviterī pavēstīja, ka čehi ir atmaskojuši to, cik tālu GRU ir gatava iet savos mēģinājumos īstenot bīstamas un postošas operācijas.

ASV vēstniecība Prāgā paziņoja, ka Vašingtona atzinīgi vērtē Prāgas centienus saukt Krieviju pie atbildības par tās bīstamajām darbībām Čehijā.

Sodot Krieviju par kiberuzbrukumiem, iejaukšanos vēlēšanās un citām naidīgām darbībām, ASV ceturtdien paziņoja par jaunām sankcijām pret Maskavu un desmit krievu diplomātu izraidīšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits