Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

DPA: Kurcs izslēdz turpmākas sadarbības iespēju ar Štrahi

Pēc atklātībā nonākušā videoieraksta, kurā Austrijas vicekanclers Heincs Kristiāns Štrahe šķietami piedāvā piekļuvi valsts iepirkumiem apmaiņā pret politisku atbalstu, kanclers Sebastians Kurcs vairs nesaskatot turpmākas sadarbības iespēju ar galēji labējās Brīvības partijas (FPOe) līderi, aģentūrai DPA sestdien pavēstījuši par situāciju informēti avoti.

Pagaidām tomēr nav skaidrs, vai tas novedīs arī pie valdošās koalīcijas sabrukuma, vai arī vienīgi pie Štrahes demisijas.

Pašreiz Austrijas valdību veido Kurca pārstāvētā konservatīvā Tautas partija (OeVP) un Štahes vadītā FPOe.

Paredzēts, ka publiski Kurcs par savu nostāju paziņos vēlāk sestdien.

Kā ziņots, piektdien vācu žurnāls Der Spiegel un laikraksts Sueddeutsche Zeitung publiskoja slepeni uzņemtu videoierakstu, kurā redzams, kā neilgi pirms 2017.gada Austrijas parlamenta vēlēšanām Štahe tiekas ar kādu sievieti, kura uzdodas par Krievijas oligarha radinieci.

Sarunā, kurā piedalās arī Štrahes partijas biedrs un parlamenta deputāts Johans Gudēnuss un kas notikusi kādā villā Spānijai piederošajā Ibisas salā, politiķis piedāvā krievietei investēt Austrijā un iegūt kontroli pār visvairāk lasīto austriešu tabloīdu Krone Zeitung.

Štrahe norādījis, ka jaunie īpašnieki varētu izdarīt izmaiņas laikraksta redakcijas sastāvā, lai sniegtu FPOe atbalstu priekšvēlēšanu kampaņā. Apmaiņā pret to sievietei tiktu nodrošināta piekļuve publiskajiem iepirkumiem.

Kā vēsta vācu izdevumi, Štrahe sarunas laikā norādījis, ka Krone Zeitung redakcijā pretestības nebūtu, jo "žurnālisti ir lielākās padauzas pasaulē".

Sarunas gaitā Štrahe arī izteicies, ka vajadzētu daļēji privatizēt Austrijas sabiedrisko raidorganizāciju ORF, un paudis vēlmi pārveidot Austrijas mediju vidi, lai situācija tajā vairāk līdzinātos kaimiņos esošajai Ungārijai.

Brīvības partija pastāvīgi apsūdzējusi ORF aizspriedumainā attieksmē pret sevi.

Štrahe sarunā arī ļāvis noprast, ka daži "ļoti bagāti" cilvēki caur kādu labdarības organizāciju viņa partijas kampaņai ziedojuši no 500 000 līdz pat diviem miljoniem eiro un ka šie ziedojumi nav reģistrēti Austrijas publisko tēriņu uzraudzības institūcijā (Rechnungshof - RH).

Starp šādiem ziedotājiem Štrahe nosaucis ieroču ražotāju Gastonu Gloku, miljardieri Heidi Gesu-Hortenu un austriešu azartspēļu uzņēmumu Novomatic.

Tomēr visi minētie nolieguši jebkādus šādus ziedojumus.

Abi izdevumi apgalvo, ka tiem nav zināms, kas organizējis šo tikšanos ar viltus krievu oligarha radinieci un kurš izdarījis sarunas slepeno videoierakstu.

Štrahe jau atzinis, ka šāda saruna notikusi, taču noliedzis, ka viņš būtu jebkādā veidā pārkāpis likumu.

Intervijā Sueddeutsche Zeitung FPOe līderis norādījis, ka vakara gaitā lietots daudz alkohola un ka sarunbiedru starpā bijusi "liela valodas barjera".

Tikmēr Brīvības partija paziņojusi, ka apsver iespēju vērsties tiesā saistībā ar nelikumīgi izdarīto ierakstu.

Opozīcijā esošie sociāldemokrāti (SPOe) pieprasījuši Štrahes un Gudēnusa atkāpšanos, norādot, ka notikušais esot "lielākais skandāls" Austrijas pēckara vēsturē.

Savukārt liberālā partija NEOS paziņojusi, ka šādā situācijā ir neizbēgams pirmstermiņa vēlēšanas.

Arī austriešu komentētāji gandrīz vienprātīgi atzīst, ka Štrahes un Gudēnusa politiskajai karjerai faktiski pielikts punkts.

Īpaši asi uz notikuši reaģējis Krone Zeitung, kura sestdienas numura ievadlapu rotā milzu burtiem veidots virsraksts: "Ar FPOe ir cauri!"

Savukārt Die Prese atzīst, ka koalīcija ir uz sabrukuma robežas.

Tikmēr aģentūra APA, atsaucoties uz avotiem FPOe, vēsta, ka partija cer saglabāt koalīciju ar Kurca vadītajiem konservatīvajiem, nomainot Štrahi vicekanclera amatā ar pašreizējo transporta ministru Norbertu Hoferu.

Brīvības partijas vadošais kandidāts EP vēlēšanās Haralds Vilimskis skandāla dēļ atcēlis sestdien plānoto vizīti Milānā, kur notiek Eiropas labējo eiroskeptiķu un nacionālkonservatīvo partiju priekšvēlēšanu saiets, kuru organizē Itālijas iekšlietu ministrs un labējās partijas Līga līderis Mateo Salvīni.

papildināts viss teksts 

Top komentāri

Oslo
O
Nu tagad tik var saprast, kapec Austrijas vadiba bija tik lojala pret Krieviju un tik naidiga pret Ukrainas brivibas centieniem. Austrija ir ES jauztver ka Krievijas vasalis, kuras politiki ir ar kremla naudu uzpirkti, to visu vareja verot kad Austrija pretojas prte sankcijam pret Krievijas noziegumiem, ka Austrijas politiki lakstojas ar kremla cekistu Putleri, Austrijas Arlietu ministre groeza valsi savas kazas ar Putleri un visi bija neizpratne, bet nu fakts pec fakta atklaj austriesu judismu, prostituciju....
tādi nacionāļi tie austrieši
t
bet pārdodas krieviem par 3 grašiem, abi fīreri gan vairāk izskatās kā 2 laulātie
to novērotājs
t
Štrahe nav pļūtera aģents, bet līdzīgi kā daudzi, piem. pie mums Latvijā, sc ausainis, labprāt pilda fīrera pavēles, par to saņemot labu samaksu
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits