Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Duda piekāpjas attiecībā uz likumu Krievijas ietekmes izmeklēšanai

Pēc plašas kritikas un Rietumu sabiedroto iebildumiem Polijas prezidents Andžejs Duda piektdien piekāpies attiecībā uz jauno likumu, kas paredz izveidot komisiju Krievijas ietekmes izmeklēšanai.

Tikai dažas dienas pēc likuma parakstīšanas Duda paziņoja, ka ierosinās grozījumu, kas neļaus komisijai piemērot bargus sodus personām, kuru darbību tā izmeklē. Prezidents sacīja, ka tas novērsīs lielu daļu pretrunu, kas saistītas ar šo likumu.

Dudas pirmdien parakstītais likums paredz, ka personām, kas saskaņā ar komisijas atzinumu darbojušās Krievijas ietekmē, varētu tikt aizliegts uz desmit gadiem ieņemt publiskus amatus saistībā ar valsts finansēm un slepenu informāciju.

Kritiķi uzskata, ka šis likums, ko valdošā nacionālkonservatīvā partija "Likums un taisnīgums" ierosināja tikai dažus mēnešus pirms parlamenta vēlēšanām, tiks izmantots, lai vērstos pret opozīciju.

Eiropas Savienība (ES) otrdien paziņoja, ka tai ir "īpašas bažas" par šo komiteju, savukārt Amerikas Savienotās Valstis norādīja, ka likums "varētu tikt izmantots, lai bez pienācīgas procedūras bloķētu opozīcijas politiķu kandidatūras".

Duda šodien paziņoja, ka viņa ierosinātais grozījums atcels sodus. Tā vietā komiteja tikai nāktu klajā ar paziņojumu, kurā norādītu, ka persona ir padevusies Krievijas ietekmei, un nav garantiju, ka tā pienācīgi strādās sabiedrības interesēs.

Duda arī solīja ierosināt, lai komitejā strādātu eksperti, nevis likumdevēji vai senatori.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits