Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

ECB: Situācijai Eiropā stabilizējoties, varētu pieaugt eiro globālā loma

Eiro pērn palielinājis savu nozīmību kā rezervju valūta pēc iepriekšējos gados piedzīvotās lejupslīdes, trešdien paziņoja Eiropas Centrālā banka (ECB), prognozējot, ka politiskās neskaidrības mazināšanās eirozonā šo tendenci varētu veicināt.

Eiro īpatsvars ārvalstu valūtu rezervēs pasaulē pērnā gada ceturtajā ceturksnī palielinājās par 0,3 procentpunktiem - līdz 19,7%, vēsta ECB.

"Šķiet, ka nestabilitāte, pēc finanšu tirgus dalībnieku uzskatiem, atkāpjas," norāda ECB valdes un padomes loceklis Benuā Koērs. "Tas var turpmāk palielināt eiro kā rezervju valūtas lomu."

Salīdzinājumam, ASV dolārs veido aptuveni 64% no ārvalstu valūtas rezervēm pasaulē, kas ir par vairāk nekā 6% mazāk salīdzinājumā ar 2007.gadā sasniegto līmeni.

Jaunākā ECB veiktā ārvalstu valūtu rezervju pārvaldītāju aptauja liecina, ka katrs trešais pauž bažas par politisko nestabilitāti Eiropā. Taču nespēja pret Eiropas Savienību (ES) un eiro noskaņotām partijām iegūt varu Francijas un Nīderlandes vēlēšanās varētu veicināt šo bažu mazināšanos, skaidro Koērs.

ECB dati arī liecina, ka eiro saglabājusies kā otra visbiežāk lietotā valūta pasaulē dažādos darījumos, tās īpatsvaram starptautiskos maksājumos par precēm un pakalpojumiem pieaugot par gandrīz diviem procentpunktiem - līdz 31,3%.

Banka gan uzsver, ka tā neplāno palielināt eiro starptautisko lietošanu, jo tās pilnvaras tikai attiecas uz cenu stabilitātes nodrošināšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits