Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

EK atbalsta Poliju strīdā ar Krieviju par Otro pasaules karu

Eiropas Komisija (EK) trešdien paudusi atbalstu Polijai tās strīdā ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu par Polijas lomu Otrajā pasaules karā.

EK viceprezidente Vera Jourova trešdien Eiropas Parlamentam (EP) sacīja, ka "noraida visus melīgos apgalvojumus", ka Polija būtu bijusi vainīga kara izraisīšanā, nevis tā upuris.

Jourova sacīja, ka "nepiecietīs šādus uzbrukumus Polijai".

Šādu nostāju EK viceprezidente pauda EP debatēs par "Eiropas vēstures izkropļošanu un Otrā pasaules kara piemiņu".

Eiropas Tautas partijas līderis Manfrēds Vēbers norādīja, ka cilvēki "nevar pieņemt Putina centienus pārrakstīt vēsturi".

"Kā pausts tagad jau slavenajā citātā - ikvienam ir tiesības uz savu viedokli, bet ne uz saviem faktiem," norādīja Jourova. "Organizēta un mērķtiecīga izkropļojumu un dezinformācijas izplatīšana ir kas tāds, pret ko mums ir jāiebilst un kas ir jānoraida."

1939.gada Hitlera-Staļina pakts "sagatavoja ceļu Otrajam pasaules karam. Nacistu un padomju alianse padarīja iespējamu nacistiskās Vācijas 1.septembra uzbrukumu Polijai un tam sekojušo padomju karaspēka 17.septebra uzbrukumu," atgādināja EK viceprezidente.

"Šie notikumi iezīmē Otrā pasaules kara sākumu. Tādi ir fakti," uzsvēra Jourova.

Par šiem jautājumiem šodien EP izteicās arī deputāte no Latvijas, Eiropas Tautas partijas grupas viceprezidente Sandra Kalniete (JV), kura pauda viedokli, ka Putina nolūks ir ar savu retoriku reabilitēt Padomju Savienības noziedzīgo rīcību, noslēdzot ar nacistisko Vāciju Molotova-Ribentropa paktu, aģentūru LETA informēja politiķes palīdze Elīna Bīviņa.

"Apsūdzības, ko Putins izvirza Polijai, to apvainojot kara izraisīšanā un antisemītismā, ir nepatiesas un neatbilst vēstures patiesībai. Tās iekļaujas vēstures pārrakstīšanas stratēģijā, ko gadiem īsteno Kremlis," norādīja eiroparlamentāriete.

Uzstājoties EP debatēs, Kalniete norādīja, ka šogad 8.maijā Eiropa svinēs 75.gadadienu kopš Otrā pasaules kara beigām. Viņa atzīmēja, ka šo uzvaru kaldināja sabiedrotie ASV, Lielbritānija, Francija un Padomju Savienība, tomēr "Kremlim ļoti gribētos šo uzvaru piesavināties kā savējo", taču to darīt traucē patiesība. "Faktiski no 1939.gada 1.septembra līdz 1941.gada 22.jūnijam Staļins bija Hitlera sabiedrotais, kas Padomju Savienību padara līdzatbildīgu par Otrā pasaules kara izraisīšanu," pauda Kalniete.

Viņasprāt, Putina mēģinājumi šos vēsturiskos faktus sagrozīt šo patiesību nevar izdzēst no vēstures. "Tāpat, kā no vēstures nav izdzēšami karā ierauto tautu upuri, ciešanas un posts. Tas mums Eiropā vienmēr ir jāatceras," atgādināja EP deputāte.

Pēc tam, kad bijušo sabiedroto PSRS un Vācijas starpā izraisījās bruņots konflikts, padomju puses cīņas ar Vāciju kļuva par nozīmīgu faktoru Vācijas militārajā sakāvē, viņa piebilda.

(papildināta visa ziņa)

Top komentāri

Tēvzemes Sargs
T
Kremļa krievfašistiem neizdosies mainīt vēsturi!
Irlielāmērāticams
I
ka drīz mēs visi korī rēksim, ka CCCP uzbruka Anglijai, bet Hitlers aizstāvēja Franciju no krieviem. Tikai viena maza problēma... tie, kas redzēja WW2 vēl ir daži dzīvi un melot traucē mazu-liet... .
utt
u
Zviedri strīdās par Kārļa XII personību. Vieni saka , ka politiska zvaigzne, otri, ka pederasts un kretīns, kurš pazudināja Zviedru impēriju. Fraņči strīdās par Napoleonu - vieni saka , ka militārs gēnijs, otri, ka masu slepkava, Nogalinājis 5 milj. fraņču vīriešus. Itālija varētu ieviest kriminālatbildību par Romas impērijas nomelnošanu. Kritizēt Ramsesu II Ēģiptē ir nepieklājīgi.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits