Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

EK drošības vadlīnijas 5G tīklu izveidei neaizliedz Huawei ražojumus

Eiropas Komisija (EK) trešdien publiskoja drošības vadlīnijas 5G mobilo tīklu izveidei, taču tās neparedz aizliegt izmantot Ķīnas uzņēmuma Huawei ražoto aprīkojumu.

Šīs vadlīnijas tomēr noteic, ka augsta riska piegādātāju ražotais aprīkojums nedrīkstēs tikt izmantots "kritiskās un sensitīvās" tīkla daļās, tostarp pamattīklā.

EK paziņojumā nav minēts neviena uzņēmuma nosaukums, tomēr ar augsta riska piegādātājiem nepārprotami ir domāts pasaules līderis 5G aprīkojuma ražošanā Huawei.  ASV paudušas bažas, ka Huawei varētu ļaut Ķīnas komunistu valdībai izspiegot saziņu valstīs, kurās tiek izmantota tā ražojumi un pakalpojumi, taču Huawei kategoriski noraida šādas aizdomas. Vašingtona arī mudina sabiedrotos atteikties no Huawei ražojumu izmantošanas.

"Ar 5G mēs varam paveikt dižas lietas. Tā ir tehnoloģija, kas ļauj izmantot personalizēto medicīnu, precīzo lauksaimniecību un energotīklus, kuros integrēti visu veidu atjaunīgie energoresursi. Šāda attīstība nesīs pozitīvas pārmaiņas, bet tikai tad, ja mēs spēsim garantēt savu tīklu drošību. Tikai tad no pārmaiņām digitalizācijas jomā ieguvēji būs visi iedzīvotāji," norādījusi EK viceprezidente Margrēta Vestagere.

Dalībvalstis vienojušās pastiprināt drošības prasības, novērtēt piegādātāju riska profilus, piemērot attiecīgus ierobežojumus piegādātājiem, kurus uzskata par ļoti riskantiem, tostarp nepieciešamos izņēmumus attiecībā uz galvenajiem aktīviem, ko uzskata par kritiski nozīmīgiem un sensitīviem (piemēram, pamattīkla funkcijām), un ieviest stratēģijas, ar kurām nodrošināt pārdevēju dažādošanu, teikts EK paziņojumā.

"Lai gan lēmums par konkrētiem drošības pasākumiem paliek dalībvalstu kompetencē, kopīgais darbs pie pasākumu kopuma liecina par stingru apņemšanos kopīgi reaģēt uz 5G tīklu drošības problēmām. Tas ir būtiski, lai ES pieeja 5G drošības jomā būtu veiksmīga un uzticama un lai nodrošinātu pastāvīgu iekšējā tirgus atvērtību ar nosacījumu, ka tiek ievērotas uz risku balstītas ES drošības prasības," uzsvērusi EK.

Vēl EK norādījusi, ka pēc dalībvalstu pieprasījuma rīkosies, attiecīgā gadījumā izmantojot visus tās rīcībā esošos pasākumus, ar kuriem var nodrošināt 5G infrastruktūras un piegādes ķēdes drošību. Šie pasākumi ir telesakaru un kiberdrošības noteikumi; koordinācijas un ES mēroga sertifikācijas standartizācija; ārvalstu tiešo ieguldījumu izvērtēšanas satvars ar mērķi aizsargāt Eiropas 5G piegādes ķēdi; tirdzniecības aizsardzības instrumenti; konkurences noteikumi; publiskais iepirkums, nodrošinot, ka pienācīgi tiek ņemti vērā drošības aspekti; ES finansējuma programmas, kas nodrošina, ka saņēmēji ievēro attiecīgās drošības prasības.

EK aicinājusi dalībvalstis līdz 30. aprīlim rīkoties, lai īstenotu ieteikto pasākumu kopumu un līdz 30. jūnijam sagatavot kopīgu ziņojumu par tā īstenošanu katrā dalībvalstī.

"Huawei atzinīgi vērtē Eiropas lēmumu ļaut Huawei turpināt piedalīties 5G tīkla ieviešanā Eiropā. Šī objektīvā un uz faktiem balstītā pieeja 5G drošībai ļaus Eiropai izveidot drošāku un ātrāku 5G tīklu," paziņojumā medijiem uzsver Abrahams Liu, Huawei pārstāvis ES institūcijās.

"Mēs turpināsim sadarboties ar Eiropas valdībām un nozares pārstāvjiem, lai izstrādātu vienotus standartus tīkla drošības un uzticamības stiprināšanai," teikts Huawei izplatītajā paziņojumā.

pievienotas pēdējās divas rindkopas

Top komentāri

30 centi
3
Ķīnas komunistu valdība nopirkusi briseļkrātus.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits