Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +17 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 2. jūlijs
Lauma, Ilvars, Halina

ES Brexit sarunās prasa Ziemeļīrijas palikšanu muitas savienībā

Kārtējās Brexit sarunās šonedēļ pārējās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis mudinājušas Lielbritāniju nodrošināt Ziemeļīrijas palikšanu bloka vienotajā tirgū, lai nepieļautu robežkontroles atjaunošanu ar Īriju, piektdien pavēstīja amatpersonas un informācijas avoti.

Lielbritānijas sastāvā esošās Ziemeļīrijas robeža ar Īriju ir viens no trīs galvenajiem jautājumiem Lielbritānijas izstāšanās sarunās. Brisele uzstāj, ka vispirms ir jāpanāk vienošanās par Īrijas robežu, ES pilsoņu statusu Lielbritānijā pēc Brexit, kā arī britu izstāšanās "rēķinu", un tikai tad varēs sākt sarunas par abu pušu tirdzniecības līgumu.

ES iekšējā dokumentā atbalstīta Dublinas pozīcija, ka Ziemeļīrijai vajadzētu ievērot ES vienotā tirgus un muitas savienības noteikumus, lai nepieļautu robežkontroles punktu atjaunošanu uz robežas ar Īrijas Republiku, aģentūrai AFP pavēstīja informācijas avoti.

Lielbritānija ir paziņojusi, ka 2019.gadā atstās vienoto tirgu un muitas savienību, radot neskaidrību par to, kā saglabāt atvērtu robežu, kas palīdzēja panākt starpkopienu konflikta izbeigšanu Ziemeļīrijā.

Īrijas raidorganizācijas RTE citētajā ES dokumentā norādīts, ka "šķiet būtiski, lai Lielbritānija apņemas neradīt nekādu ārkārtas situācija attiecībā uz regulatīvu novirzīšanos no iekšējā tirgus un muitas savienības noteikumiem".

ES vienotais tirgus nodrošina brīvu preču, pakalpojumu, kapitāla un cilvēku kustību 28 valstu blokā. Savukārt muitas savienības noteikumi paredz, ka no trešajām valstīm blokā ievestajām precēm, šķērsojot ES iekšējās robežas, netiek piemēroti turpmāki tarifi.

Īrijas valdība paziņojusi, ka nekomentēs iekšējos dokumentus, tomēr uzsvēra, ka atbalsta ES 27 valstu pozīciju par Ziemeļīrijas palikšanu muitas savienībā.

"Optimāls risinājums būtu Lielbritānijas palikšana muitas savienībā un vienotajā tirgū. Tomēr galīgais lēmums ir jāpieņem Lielbritānijai," pavēstīja Īrijas valdības pārstāvis.

"Neskatoties uz to, ir būtiski, lai Lielbritānija vismaz apņemtos nodrošināt, ka netiek atjaunota "cietā" robeža un tiek aizsargāta nozīmīga Ziemeļu-Dienvidu sadarbība un visas Īrijas ekonomika," viņš piebilda.

"Tajā jāiekļauj izvairīšanās no riskiem, ko radītu ikviena regulatīva novirzīšanās no ES iekšējā tirgus un muitas savienības noteikumiem," uzsvēra Īrijas valdības pārstāvis.

Robežkontroles punktu atjaunošanu uz 499 kilometrus garās Ziemeļīrijas un Īrijas robežas traucētu apmēram 30 000 cilvēku, kas to šķērso, lai dotos uz darbu, kā arī palielinātu birokrātisko slogu uzņēmumiem.

Pastāv arī bažas, ka robežkontroles atjaunošana Ziemeļīrijā varētu atjaunot starpkopienu spriedzi, kas kopš 1998.gadā panāktā izlīguma ir pierimusi, kā arī veicināt kontrabandu.

Top komentāri

ļuļa
ļ
interesanti gan, un kā šajā gadījumā ar valstu nedalāmības principu?
hmm
h
Rietumi uztur Krieviju, lai ES neliktos tik briesmīga. Ja nebūtu Krievijas draudu, ES sen jau būtu sabrukusi kā lieka, nevienam nevajadzīga un kaitīga iestāde.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits