Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Francijā no nelikumīgi ieņemtas ēkas izlikti 46 čigāni

Francijas policija otrdien no kādas nelikumīgi ieņemtas ēkas Lionā izlika 46 čigānus, tostarp 25 bērnus.

Jau ziņots, ka arī pagājušajā nedēļā Francijas likumsargi no nelikumīgām apmetnēm valsts ziemeļos izlika vairākus simtus čigānu.

Pašreiz pie varas esošā sociālistu valdība solījusi jau tuvākajā laikā likvidēt nelikumīgās čigānu apmetnes valstī un repatriēt tos čigānus, kuri nevar Francijā nodrošināt savu iztiku.

2010.gadā Francija izpelnījās asu kritiku, izraidot uz Rumāniju un Bulgāriju simtiem čigānu, kas mitinājās nelikumīgi izveidotās nometnēs. Francijas rīcība izraisīja atklātu konfliktu starp Parīzi un Eiropas Komisiju (EK), kad Eiropas Savienības (ES) tieslietu komisāre Vivjena Redinga čigānu izraidīšanu pielīdzināja nacistu veiktajām Otrā pasaules kara deportācijām. Francija savukārt norādīja, ka tās rīcībai nav nekāda sakara ar rasismu un ka tiek izraidītas personas, kuras valstī uzturējušās ilgāk, nekā tām ļauts bez legāla iztikas avota.

Sociālisti turpinājuši daudz pelto iepriekšējās valdības politiku, lai gan nav likuši lietā tik asu retoriku kā eksprezidenta Nikolā Sarkozī valdība. Kā liecina otrdien publiskotā sabiedriskās domas aptauja, sociālistus šajā jautājumā atbalsta 80% vēlētāju. Vienlaikus vēlētāji arī pauduši pārliecību, ka nelegālo apmetņu nojaukšana pašu problēmu gan neatrisina.

Nelikumīgās apmetnēs Francijas lielo pilsētu nomalēs mitinās ap 15 000 čigānu, tostarp 4000, kas dzīvesvietu atraduši Parīzes apkaimē. Vairums Francijā dzīvojošo čigānu nāk no Bulgārijas vai Rumānijas. Saskaņā ar ES spēkā esošajiem brīvās pārvietošanās principiem varasiestādēm nav tiesību liegt viņiem iebraukt Francijā. Taču varasiestādēm ir tiesības čigānus repatriēt, ja tie nav spējīgi pārtikt bez valsts atbalsta.

Eiropas Komisija pagājušajā nedēļā paziņoja, ka tā rūpīgi sekos čigānu nometņu slēgšanas procesam Francijā, lai nodrošinātu, ka čigānu izraidīšana nav patvarīga un diskriminējoša.

Taču Francijas iekšlietu ministrs Manuels Valss uzsver, ka Francija nepiekopj politiku, kas būtu "vērsta pret visu kopienu". "Šīs situācijas risinājumam vispirms būtu jānāk no [šo cilvēku] izcelsmes valstīm, kurām ir jāuzņemas savi pienākumi un jāveicina minoritāšu integrācija, kā arī jāpārtrauc to diskriminācija," uzsvēra ministrs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits