Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Francija piedāvā četrus iznīcinātājus NATO patruļām Baltijā un Polijā

Francija piedāvā četrus iznīcinātājus NATO patruļām Baltijas valstu un Polijas gaisa telpā, ziņo Francijas aizsardzības ministram tuvi avoti.

Papildus iznīcinātāju "Rafale" un "Mirage 2000" patruļām Francija piedāvā arī divas reizes nedēļā veikt aviācijas kontroles un brīdinājuma sistēmas (AWACS) izlūkošanas lidaparātu patruļas Baltijas valstu un Polijas gaisa telpā.

Francijas aizsardzības ministrs Žans Īvs Ledriāns piektdien uzsācis vizīti Polijā un Baltijas valstīs, lai apspriestu iespējamos pasākumus šo valstu drošības pastiprināšanai.

Teju visu militāro sadarbību ar Krieviju Francija apturējusi, apliecināja ministrs.

Eiropas Savienības, Lielbritānijas, Francijas un Krievijas kopīgie militārie manevri, kas bija ieplānoti aprīlī, arī ir atcelti, sacīja informācijas avots.

Tomēr Francija līdz šim nav pakļāvusies spiedienam apturēt karakuģu "Mistral" pārdošanu Krievijai. Galīgais lēmums par karakuģu pārdošanu ir jāpieņem oktobrī, sacīja Ledriāns.

Francijas ministra vizītes mērķis ir no jauna sniegt garantijas "baltiešiem un poļiem - Krievijas kaimiņiem -, ņemot vērā Ukrainas krīzi", sacīja avots, atgādinot, ka NATO nodrošina patrulēšanu virs Baltijas valstīm kopš 2004.gada.

Latvijas Aizsardzības ministrijā portālu Diena.lv informēja, ka piektdien aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (Zaļo un zemnieku savienība) sazinājās ar Francijas aizsardzības ministru Žanu Īvu Ledriānu, lai izteiktu pateicību par Francijas lēmumu nosūtīt četrus iznīcinātājus patruļām NATO gaisa telpā virs Baltijas valstīm un Polijas.

Telefonsarunas laikā ministrs norādīja, ka augstu novērtē Francijas ieinteresētību un gatavību stiprināt NATO klātbūtni reģionā, pastiprinot Baltijas valstu gaisa telpas aizsardzību, kā arī veicot regulārus agrās brīdināšanas un kontroles sistēmas izlūklidmašīnu lidojumus. "Šāds atbalsts no NATO dalībvalsts ir būtisks kā Latvijai, tā visām Baltijas valstīm, kas kalpo kā apliecinājums alianses spēkam un vienotībai," norādīja Vējonis.

Kā jau LETA ziņoja, reaģējot uz Krievijas iebrukumu Ukrainai piederošajā Krimas pussalā, marta sākumā Lietuvas Gaisa kara spēku bāzē ieradās seši ASV Gaisa spēku iznīcinātāji F-15C "Eagle", pievienojoties četriem tā paša tipa iznīcinātājiem.

Kopš gada sākuma patrulēšanu Baltijas valstu un Polijas gaisa telpā nodrošina ASV Gaisa spēki.

Šauļos izvietotas arī divas lidmašīnas KC-135, kas paredzētas iznīcinātāju degvielas krājumu papildināšanai gaisā. Ar tām atlidojis iznīcinātājus apkalpojošais personāls - vairāk nekā pussimts cilvēku.

Savukārt Polijā gaisa telpas aizsardzības spēkiem pievienojušies 12 ASV bruņoto spēku iznīcinātāji "F-16" ar aptuveni 300 karavīriem.

NATO arī paziņoja, ka virs Polijas un Rumānijas teritorijas uzsāktas alianses izlūklidmašīnas patruļas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits