Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Francijas deputāti aicina valdību aizliegt TikTok

Francijas parlamenta deputāti ceturtdien aicinājuši valdību aizliegt video koplietošanas platformu "TikTok", ja vien tā nepaskaidros savas saites ar Ķīnu.

Senāta izmeklēšanas komisija, kurai uzticēts izpētīt "TikTok" datu politiku un ietekmes stratēģiju, ieteica uzņēmumam dot laiku līdz nākamā gada 1.janvārim, lai sniegtu paskaidrojumus vai arī pretējā gadījumā uzņēmumam draudētu aizliegums darboties Francijā un, iespējams, Eiropā.

Komisija, kas četrus mēnešus vāca informāciju, rīkoja intervijas un iztaujāja "TikTok" vadītājus par uzņēmuma īpašumtiesību struktūru, arī norādīja, ka platformai jāuzlabo satura moderēšana un reāli jāievieš vecuma ierobežojumi, pretējā gadījumā tai draud apturēšana.

Komisijas secinājumi valdībai nav saistoši, taču viedoklis par sociālo mediju platformām ir kļuvis skarbāks pēc Francijas prezidenta Emanuela Makrona ierosinājuma apsvērt iespēju masu nemieru laikā atslēgt sociālās saziņas vietnes. Makrons un valdības ministri ir norādījuši uz lomu, ko pēdējās nedēļas laikā nekārtību un vardarbības uzkurināšanā un organizēšanā Francijā spēlējušas tādas platformas kā "Snapchat", "TikTok" un "Telegram".

"Kad (sociālie mediji) kļūst par rīku [grautiņu] organizēšanā vai slepkavības mēģinājumos, tā ir īsta problēma," uzsvēris Makrons.

Senatori atbalstīja ideju par satura bloķēšanu krīzes brīžos un ierosināja, ka turpmākos vardarbības uzliesmojumu gadījumos "TikTok" būtu jāpiespiež pastiprināt satura moderēšanu. Senatoru ieteikumi, kas rudenī varētu kļūt par likumprojekta pamatu, varētu attiekties arī uz citām platformām.

"TikTok" pieder kompānijai "ByteDance", kas ir saistīta ar Ķīnas valdību, bet "TikTok" ir reģistrēts Kaimanu salās un apgalvo, ka ir pilnībā nošķirts no Ķīnas uzņēmumiem. Tomēr Rietumi bažījas par šīs populārās platformas saikni ar Ķīnu un to, cik liela piekļuve Pekinai ir lietotāju datiem.

Platforma jau ir aizliegta ASV Montānas štatā, un daudzviet tā tiek rūpīgi novērota.

Francijas senatori mudināja valdību paplašināt spēkā esošo aizliegumu valsts ierēdņiem izmantot "TikTok", lai aizliegums atteiktos arī uz personām, kas ieņem vitāli svarīgus amatus sabiedriskā vai privātā organizācijā. Senatori norādīja, ka būtu jāierobežo arī laiks, ko bērni pavada lietotnē, un ir jāpieliek lielākas pūles, lai nodrošinātu autortiesību aizsardzību.

Komisijas priekšsēdētāja vietnieks Andrē Gatolins sacīja, ka viņš "absolūti apšauba" "TikTok" uzņēmējdarbības modeļa dzīvotspēju. Viņam radies iespaids, ka "TikTok" nav ekonomisks uzņēmums, bet gan politisks uzņēmums ar mērķi iegūt personas datus.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits