Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Francijas dzelzceļš nodod atklātībai Otrā pasaules kara laika dokumentus

Francijas valstij piederošais dzelzceļa uzņēmums SNCF piektdien paziņoja, ka nodevis trim holokausta muzejiem sava arhīvu dokumentus, kas attiecas uz Otrā pasaules kara laikā notikušo ebreju deportēšanu uz koncentrācijas nometnēm.

Dokumentu digitālās kopijas pēdējo divu mēnešu laikā saņēmis Parīzes Holokausta muzejs, Jeruzalemes muzejs "Yad Vashem" un Vašingtonas Holokausta muzejs.

Šis akcijas mērķis ir sniegt atbalstu holokausta vēstures pētniekiem, kā arī veicināt uzņēmuma atklātības politiku attiecībā pret savu pagātni, teikts kompānijas SNCF paziņojumā.

SNCF prezidents Gijoms Pepī pirms gada atzina, ka viņa vadītais uzņēmums Francijas okupācijas laikā kalpojis par "zobratiņu nacistu iznīcināšanas mašīnā".

Uzņēmums atvēlējis platību Bobiņī stacijā, no kurienes laikā no 1943. līdz 1944.gadam uz nāves nometnēm tika nosūtīti 20 000 ebreju.

Savukārt uzņēmuma preču vilcieni uz nāves nometnēm ārpus Francijas un uz internēšanas nometnēm pašas Francijas teritorijā laikā no 1942. līdz 1945.gadam kopumā nogādāja 76 000 ebreju.

"Savākti un sanumurēti tika visi dokumenti. Nekāda atlase nenotika, lai tādējādi garantētu piekļuvi visiem šī perioda dokumentiem," uzsvērts SNCF paziņojumā.

1995.gadā toreizējais Francijas prezidents Žaks Širaks atzina, ka Francijas valsts tā dēvētā Višī režīma laikā ir sadarbojusies ar vācu okupantiem un tādējādi atbalstījusi ebreju slepkavošanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits