Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega
"Karš sākas šeit," vēsta uzraksts uz plakāta, ko nes G20 valstu vadītāju sanāksmes Hamburgā pretinieki. Vācijas policija lēš, ka šodien un rīt demonstrācijās Hamburgā varētu piedalīties ap 100 tūkstošiem cilvēku

Gaidāms pretrunu pilns G20 valstu līderu samits

Vācijas ostas pilsēta Hamburga piektdien kļūs par starptautiskās politikas smaguma centru, jo tur turpmākās divas dienas risināsies G20 valstu vadītāju sanāksme, kuru pirmo reizi apmeklēs Savienoto Valstu prezidents Donalds Tramps.

Sagaidāms, ka šis būs viens no sarežģītākajiem samitiem G20 formāta vēsturē, jo valstu vadītājiem ir ļoti atšķirīgi uzskati tādos jautājumos kā klimata pārmaiņas, starptautiskā tirdzniecība un migrācija. Šai sanāksmei pievērsta pastiprināta uzmanība arī tāpēc, ka tās laikā pirmo reizi aci pret aci tiksies Tramps un Krievijas prezidents Vladimirs Putins. 

Hamburga šajās dienās kļūs par nocietinātāko pilsētu pasaulē, jo tās centrā būs slēgta satiksme un par drošību un kārtību rūpēsies 20 tūkstoši policistu. Vācijas policija lēš, ka dažādās demonstrācijās visā Hamburgā varētu piedalīties ap 100 tūkstošiem cilvēku. Daudzi protestētāji ieradušies, lai sarīkotu nekārtības un traucētu samita norisi. Nevar izslēgt arī terorisma draudus. 

Sanāksmes namamāte Vācijas kanclere Angela Merkele paziņojusi, ka foruma darba kārtības pašā augšgalā būs klimata pārmaiņas un starptautiskās sabiedrības cīņa pret tām. Tas pašlaik ir īpaši jūtīgs temats, jo Tramps pirms mēneša paziņoja, ka ASV izstājas no Parīzes klimata vienošanās, kuru 2015. gadā parakstīja 194 valstis. Vienošanās, kas valstīm nav juridiski saistoša, paredz samazināt globālo sasilšanu izraisošo izmešu daudzumu. 

Pēc Trampa soļa Merkele skarbi secināja, ka uz ASV vairs nevar paļauties. Maz ticams, ka Hamburgā viņš varētu paziņot par sava lēmuma maiņu. "Kopš ASV paziņoja, ka izstājas no Parīzes vienošanās, mēs nevaram gaidīt vieglas sarunas Hamburgā," prognozē Merkele. "Nesaskaņas ir acīmredzamas, un būtu negodīgi tās slēpt."

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena piektdienas, 7.jūlija, numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits