Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 16. septembris
Asja, Asnate, Dāgs

Galēji labējiem populistiem nebijuši panākumi Vācijas reģionālajās vēlēšanās

Vācijas kanclers Olafs Šolcs kā "rūgtus" viņa partijai – sociāldemokrātiem (SPD) – novērtējis svētdien notikušo reģionālo vēlēšanu rezultātus Saksijā un Tīringenē valsts austrumos. SPD abās šajā federālajās zemēs ieguva mazāk par 10% balsojušo atbalstu. Vēl nebijušus panākumus izdevās iegūt galēji labējai populistiskajai partijai Alternatīva Vācijai (AfD).

"Visām demokrātiskajām partijām tagad jāveido stabilas valdības bez labējā spārna ekstrēmistiem, O. Šolca teikto citē Deutsche Welle. Kanclers pauda bažas par AfD panākumiem. "Mūsu valsts nevar un nedrīkst pierast pie tā. AfD bojā mūsu valsti. Tā vājina ekonomiku, sašķeļ sabiedrību un grauj mūsu valsts reputāciju."

Tīringenē AfD ieguva 32,8% nobalsojušo atbalstu, kristīgie demokrāti (CDU) – 23,6%, Krievijai draudzīgā, ekstrēmi kreisā Sāras Vagenknehtas alianse (SWA) – 15,9%, Kreisā partija – 13,1%, SPD – 6,1%. Valdības koalīcijā esošie zaļie un brīvie demokrāti (FDP) nepārvarēja 5% barjeru.

Savukārt Saksijā no 120 vietām federālās zemes parlamentā 42 ieguva CDU, 40 – AfD, 15 – BSW, 10 – SPD un septiņas – zaļie. FDP nepārvarēja 5% slieksni ievēlēšanai.

AfD līdere Alise Veidela intervijā sabiedriskajai televīzijai ZDF pirmdien pauda viedokli, ka vēlētāji abās federālajās zemēs parādījuši vēlmi pēc centriski labēja spārna koalīcijas, kurā tiktu iekļauta AfD. Viņa arī pauda skepsi par to, ka pēc šīm vēlēšanām paliks spēkā CDU solījumi neveidot koalīciju, kuru atbalstītu vai kurā būtu AfD.

Saksijas premjerministrs Mihaels Krečmers (CDU) par iespējamu nosauca koalīcijas izveidi ar BSW. "Tas nebūs viegli, un tas prasīs laiku, bet ir iespējams. Es vēlos kalpot šai federālajai zemei, es vēlos izveidot šai federālajai zemei stabilu valdību," viņš teica intervijā Deutschlandfunk .

BSW līdzpriekšsēdētāja Amira Mohameda-Ali izteikusies, ka principiāls priekšnoteikums BSW dalībai valdošajā koalīcijā kādā no federālajām zemēm būšot iespēja paust nostāju ārpolitiskajos jautājumos. BSW vēlas panākt, lai par plāniem izvietot Vācijā vairāk ASV raķešu tiktu lemts referendumā, lai tiktu pārtrauktas ieroču piegādes Ukrainai un lai tiktu panāktas miera sarunas starp Maskavu un Kijivu. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits