Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Grieķiju zemo cenu dēļ pārņem medikamentu bads

Grieķiju pārņēmusi jauna nelaime, jo valstī sāk pietrūkt medikamentu un ļaudis pārplūdina aptiekas, stāvot garās rindās, lai izķertu atlikušās zāles. Vairākas starptautiskās medikamentu ražotāju kompānijas ierobežojušas vai pat pārtraukušas produkcijas piegādi krīzes skartajai valstij, kas nespēj atmaksāt iekrātos parādus.

Vaino zemās zāļu cenas

«Kompānijas aptur piegādes, jo Grieķijas tirgus nav izdevīgs, un firmas satraucas, ka viņu produkciju paralēlajā tirgū eksportēs uz citām, bagātākām zemēm, jo Grieķijā ir zemākās medikamentu cenas Eiropā,» laikrakstam The Guardian skaidroja Grieķijas Zāļu organizācijas prezidents Jannis Tonts.

Zāļu cenas ir tik zemas, ka kompānijas vairs nespēj nopelnīt. Cenas regulē valsts, un, sākoties krīzei, valdība noteikusi zemākas cenas, lai mazinātu budžeta deficītu.

Ekspertu aplēses vēsta, ka ceturtdaļa zāļu, kas ienāk Grieķijas tirgū, tiek eksportēta tālāk. Zāļu regulators noteicis vairāku medikamentu eksporta aizliegumu. Sarakstu plāno paplašināt līdz 300 produktiem, turklāt aizlieguma pārkāpējiem draud sods līdz 20 tūkstošiem eiro (14 tūkstoši latu).

Reaģējot uz riskiem, firmas samazinājušas piegādes par 90%, norādīja Grieķijas Farmācijas asociācijas ģenerālsekretārs Dimitris Karageorgiu: «It visi ir pārbijušies. Pircēji baidās, ka zaudēs piekļuvi medikamentiem vispār.» Ļaudis dodas no aptiekas uz aptieku, cerot atrast nepieciešamo, un aptiekāri stāsta, ka rindas izstāvējušie un kāroto nedabūjušie pircēji paliek arvien agresīvāki.

Valdība, apjaušot briestošo medikamentu krīzi, izveidojusi melno sarakstu, kurā iekļautas 50 kompānijas. To vidū ir tādi giganti kā Pfizer, Roche, Sanofi, GlaxoSmithKline un AstraZeneca, kurus vaino atsevišķu medikamentu piegāžu pārtraukšanā vai tur aizdomās par plāniem to tuvākajā laikā darīt.

Grieķijas aptiekās grūti atrast aptuveni 300 zāļu veidu, to vidū dažādas antibiotikas, medikamentus vēža slimniekiem, zāles pret artrītu un C hepatītu.

Donoru asiņu deficīts

Kompānijas pārmet, ka Grieķijas valdība pati ir vainojama pie haosa aptiekās, jo nav ieviesusi atbilstošu jomas regulējumu. Turklāt Grieķijas parāds farmācijas kompānijām no 2011. gada iekrājies jau 1,9 miljardu eiro apmērā.

Kavējumi saniknojuši ne tikai medikamentu ražotājus, šonedēļ arī Šveices Sarkanais Krusts paziņoja, ka ierobežos donoru asiņu piegādi Grieķijai, baidoties no finansiāliem zaudējumiem.

Ik gadu Šveice piegādājusi Grieķijai ap 28 tūkstošiem plastikāta maisiņu ar donoru asinīm, bet tagad apņēmusies piegādes pakāpeniski samazināt līdz pusei no līdzšinējā apjoma. Šveice jau kopš septiņdesmitajiem gadiem neizlietotās donoru asiņu rezerves sūta Grieķijai, kura nespēj pati nodrošināt krājumus. Lai valstī nerastos akūts donoru asiņu trūkums, Sarkanais Krusts solījis palīdzēt attīstīt Grieķijas asinsdonoru centru.

Tikmēr no Grieķijas gaida jaunus taupības pasākumus, kas nesola labas vēstis medikamentu ražotājiem. Starptautiskie aizdevēji ieradušies Grieķijā, lai spriestu par kārtējās aizdevuma daļas izmaksu. Kā ziņo Der Spiegel, grieķu politiķi izmanto brīdi, kad Eiropas uzmanība pievērsta Itālijas pēcvēlēšanu haosam, un novilcina laiku, jo solītās reformas atkal iekavējušās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits