Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Otrdiena, 21. maijs
Ingmārs, Ernestīne, Akvelīna

Igaunijas Drošības policija: Bailes no bēgļiem galvenokārt izraisa nezināšana

Galvenā ar bēgļiem saistītā problēma Igaunijā ir bailes, kas lielākoties rodas no nezināšanas, tādēļ ir radusies auglīga vide satraukuma, saspīlējuma un agresijas pieaugumam sabiedrībā, savā otrdien publiskotajā gadagrāmatā norādījusi Igaunijas Drošības policija.

Tā uzsvērusi, ka plašā migrācijas krīze, kas 2015.gadā skāra Vidusjūras piekrastes valstis, ir kļuvusi par visas Eiropas problēmu, kas ne tikai rada politiskus, ekonomiskus un sociālus jautājumus, bet kam ir arī drošības dimensija.

"Pieaugusi pretestība Eiropas Savienībai (ES) un atbalsts populistiem un ekstrēmistiem. 2015.gadā pret bēgļiem noskaņotas grupas tika veidotas sociālās saziņas vietnēs un tika sarīkotas apmēram desmit publiskas sanāksmes. Pieaugot sabiedrības un mediju uzmanībai, vairākkārt notika uzbrukumi patvēruma meklētāju izmitināšanas centram Vao ciematā," teikts Igaunijas Drošības policijas ziņojumā.

Tajā norādīts, ka tādam noskaņojumam, ko galvenokārt izraisījusi nezināšana un neracionālas bailes, ir ksenofobijas pazīmes, vēlme pretoties valstij un sabiedrībai un noraidīt varasiestāžu darbības. Savukārt populisms, kas izmanto sociālo saspīlējumu, kaitē sabiedrības un starptautiskajai drošībai, šķeļot ES, uzsvēra Igaunijas Drošības policija.

"Nacionālpopulisti, kas izmanto bēgļu krīzi, lai sētu bailes, vispār iebilst pret Eiropas liberālo un toleranto pasaules redzējumu, kā arī pret Eiropu, ASV un NATO. Paradoksāli, bet tādējādi Krievijas propaganda viņiem kalpo kā piemērots informācijas avots un "sabiedrotā". Savukārt nacionālpopulistu iegūtā uzmanība kreisi noskaņotajiem populistiem sniedz iespēju sākt pretdarbību un palielināt savu ietekmi," teikts Igaunijas Drošības policijas gadagrāmatā.

Tajā secināts, ka Krievijas kritiku, kas izskanēja pēc Ukrainas konflikta sākuma, nomaina bailes no bēgļiem. "Jo lielākas ir neracionālās bailes un pretnostatījumi - vai bēgļu pretinieku izteiktās šaubas par tiem -, jo atvērtāka sabiedrība ir ļaunprātīgai propagandai, un, visticamāk, ka tā aizmirsīs atšķirību starp izdomātiem un reāliem draudiem," lasāms gadagrāmatā.

Igaunijas Drošības policija uzsvēra, ka migrācijas jautājuma emocionāli pārspīlējumi kaitē Igaunijas sabiedrības interesēm. "Tā ir vēlama situācija Krievijas pašreizējai vadībai, kura izmanto katru iespēju, lai Igaunijā izraisītu nekārtības un kaitētu ES un NATO nedalāmībai un mēģinātu bruģēt ceļu savas ietekmes sfēras Eiropā paplašināšanai," norādīts gadagrāmatā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits