Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Itālijas valdību sašūpojušas iekšējās nesaskaņas

Nepilnus trīs mēnešus pēc izveidošanas Itālijas valdību sašūpojušas iekšējās nesaskaņas, raisot bažas par valdības sabrukumu.

"Es dodu 50%, ka parlaments netiks atlaists, līdz pagājušajai nedēļai tie bija 95%," ceturtdien telekanālam La7 sacīja bijušajai premjerministrs Mateo Renci.

"Ja turpināsies kā tagad, ir iespējams, ka mēs tiešām virzāmies uz vēlēšanām, (..) jo valdībā viņi strīdas par visu," viņš piebilda.

Jauno valdību pirms nepilniem trim mēnešiem izveidoja kreisi centriskā Demokrātiskā partija (PD) kopā ar populistisko Pieczvaigžņu kustību (M5S), lai novērstu labējās partijas Līga līdera Mateo Salvīni ieceri panākt pirmstermiņa vēlēšanas, kurās sabiedriskās domas aptaujas solīja uzvaru Līgai.

Jauno valdību, kurā ir 21 ministrs, vada Džuzepe Konte, kurš ieņēma premjerministra amatu arī iepriekšējā valdībā.

M5S līderis Luidži Di Maio, kurš ieņem ārlietu ministra amatu, šodien noraidīja runas par krīzi valdībā.

"Mēs nevēlamies gāzt valdību. Pretējā gadījumā mēs nebūtu to sākuši," intervijā rado sacīja Di Maio.

Jaunās valdības pirmās 100 dienas apritēs 13.decembrī. Valdībā ietilpst arī divas mazākas partijas: Renci pārstāvētā partija Itālija dzīva un galēji kreisā partija Brīvi un vienlīdzīgi, kas atšķēlās no PD.

Jau vēstīts, ka Salvīni augustā izraisīja valdības krīzi, pārtraucot koalīciju ar M5S.

Salvīni ar koalīcijas izbeigšanu centās panākt pirmstermiņa vēlēšanas, kurās, ļoti iespējams, uzvarētu Līga, bet viņa nodomu izjauca M5S un PD alianse, kas izgāza viņa ierosināto neuzticības balsojumu. Līdz ar jaunās valdības izveidošanu Līga un Salvīni, kurš pirms tam ieņēma vicepremjera un un iekšlietu ministra amatus, tika nobīdīti opozīcijā.

"M5S un PD izskatās pēc mīlniekiem, kuri vienmēr ķīvējas," norāda laikraksts La Repubblica.

Konsultāciju uzņēmuma Teneo Intelligence līdzpriekšsēdētājs Volfango Pikoli šonedēļ medijiem pauda viedokli, ka Itālijas valdība ir "komatoza un nespējīga pārvaldīt".

"To mākslīgi pie dzīvības uztur tikai viens faktors: Mateo Salvīni Līgas radītās vēlēšanu briesmas. Tas ir diezgan bīstams līdzsvars, kas var sašķobīties kuru katru brīdi," norādīja Pikoli.

Atbilstoši aptauju vidējiem rādītājiem, kurus apkopojusi un šodien publiskojusi vietne "YouTrend", atbalsts "Līgai" ir 32,6% un tās vadītajai labējo partiju koalīcijai - 50,5%.

Savukārt atbalsts PD ir 19,1% un M5S - 16,1%, bet atbalsts valdošās koalīcijas partijām kopā sasniedz 42,6%.

 M5S un PD bijušas domstarpības par Eiropas Savienības (ES) politiku un reformām tieslietu sfērā, bet šodien izcēlās jauns strīds par budžeta plānu 2020.gadam.

Renci vēlas jaunajā budžetā atteikties no vairākiem nodokļiem un zaudēto summu kompensēt, samazinot finansējumu sociālajai programmai, kas ir M5S lolojums.

Daudzi novērotāji uzskata, ka valdība var sabrukt, ja Līga uzvarēs reģionālajās vēlēšanās Emīlijas-Romanjas reģionā 26.janvārī.

Top komentāri

snm
s
Pirms vēlēšanām šīs divas partijas solīja, ka nekad nesadarbosies savā starpā. Vislielākie ienaidnieki. Bet lūk, varaskāre ir stiprāka par zvērestiem. Pretdabiska valdība ir tikusi izveidota. Tagad tā plīst pa šuvēm. Dabiski.
MiKS
M
Tad nu gan ziņa! Itāļi valdību maina biežāk kā apakšveļu. Tāda tradīcija.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits