Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Izmeklē, vai Igaunijas Swedbank nav pārkāpusi sankcijas pret Krieviju

Liels Krievijas ieroču ražotāja Kalašņikov akcionārs partnerkompānijas Amerikas Savienotajās Valstīs Kalashnikov USA īpašniekam pārskaitījis gandrīz miljonu eiro, izmantojot Igaunijas banku Swedbank, lai gan ASV un Eiropas Savienības (ES) noteiktās sankcijas aizliedz abu kompāniju savstarpēju sadarbību, vēstīja Zviedrijas sabiedriskā televīzija SVT.

Pēc tam, kad Krievija 2014.gadā anektēja Ukrainas Krimas pussalu, ASV noteica sankcijas pret valdības ministriem, uzņēmumiem un oligarhiem, kas saistīti ar karu Ukrainā. SVT rīcībā esošā informācija liecina, ka viena no kompānijām, kurām aizliegti darījumi ar ES un ASV uzņēmumiem, ir šaujamieroču ražotājs Kalašņikov.

Tagad SVT pētījumā atklāts, ka Krievijas oligarha Iskandera Mahmudova - holdinga Kalašņikov akcionāra un viena no lielākajiem Igaunijas Swedbank klientiem - biznesa tīkls pārskaitījis 1,04 miljonus ASV dolāru (940 tūkstošus eiro) saviem partneriem ASV Kalashnikov USA

Maksājumi veikti četros pārskaitījumos no Britu Virdžīnu salās reģistrētām kompānijām. Nauda nonāca Kalashnikov USA vadības pārstāvju kontrolētos kontos bankā Bank of America.

Viens no tiem ir kompānijas dibinātājs un īpašnieks, Floridā dzīvojošs Krievijas pilsonis. 

Swedbank paziņoja, ka SVT vēstītais jau iepriekš bankai bija zināms un par to turpinās izmeklēšana. Secinājumi par izmeklēšanu, kurā tiek pētīti vairāk nekā 30 miljardi pārskaitījumu, kas veikti 2007.-2019.gadā, tiks publicēti nākamā gada sākumā.

Jau vēstīts, ka SVT analītiskais raidījums Uppdrag granskning (Misija - izmeklēšana) gada sākumā ziņoja par aizdomām, ka starp Dānijas Danske Bank un Zviedrijas Swedbank struktūrvienībām Baltijas valstīs laikā no 2007. līdz 2015.gadam plašā apmērā un sistemātiski notikuši aizdomīgi pārskaitījumi, kuru kopējā summa sasniegusi vismaz 40 miljardus Zviedrijas kronu (3,7 miljardi eiro). Aptuveni 50 klientu skaitā bijušas ārzonas kompānijas un korporatīvie klienti, kas neveic reālu uzņēmējdarbību. Izmeklēšana saistībā ar aizdomām par to, ka Danske Bank un Swedbank notikusi naudas atmazgāšana, norisinās vairākās valstīs. 

Zviedrijas Swedbank ir meitasbankas Latvijā, Igaunijā un Lietuvā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits