Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Izmeklētāji: Igaunijas un Zviedrijas zemūdens sakaru kabeļu bojājums ir cilvēka radīts

Igaunijas Drošības policija atklājusi cilvēka radītus bojājumus Igauniju un Zviedriju savienojošajā zemūdens sakaru kabelī.

Izmeklēšana  par šī kabeļa bojājumiem notiek krimināllietā, kurā izmeklē arī līdzīgus bojājumus Igaunijas - Somijas zemūdens sakaru kabelī.

Igaunijas prokuratūra ir sagatavojusi tiesiskās palīdzības lūgumu Ķīnai.

Kā piektdien ziņo Somijas sabiedriskā raidorganizācija "Yle", tehniskā ekspertīze ir apstiprinājusi, ka enkurs, kas tika izcelts no Baltijas jūras un tiek minēts, kā iespējamais iemesls komunikāciju kabeļu un gāzesvada "Balticconnector" bojājumiem, pieder Honkongā reģistrētajam kravas kuģim "NewNew Polar Bear".

"Pašlaik varam teikt, ka 24.oktobrī no jūras izceltais enkurs atbilst "NewNew Polar Bear" enkuram pēc noteiktām specifikācijām. Uz enkura tika atrasta tāda paša veida krāsa, kādu atrada uz bojātā gāzesvada," teica Somijas Nacionālā izmeklēšanu biroja izmeklētājs Risto Lohi.

Igaunijas ģenerālprokurore Trīnu Oleva paziņoja, ka laikapstākļi ir ļāvuši rūpīgi iepazīties ar Igauniju un Zviedriju savienojošā sakaru kabeļa bojājumu un Igaunijas Drošības policijas eksperti ir "apstiprinājuši, ka zemūdens kabelis ir bojāts cilvēka rīcības rezultātā". Kabeļa darbība ir pilnībā atjaunota. 

Lai gan izmeklētāji vēl analizē dažādas versijas par Igaunijas - Zviedrijas un Igaunijas - Somijas sakaru kabeļu bojājumiem, galvenā versija pašlaik ir tāda, ka bojājumi ir saistīti ar "NewNew Polar Bear".

Oleva apliecināja, ka ir sagatavots tiesiskās palīdzības lūgums Ķīnas varasiestādēm, lai varētu veikt izmeklēšanu par kuģi un tā apkalpi, precizējot notikušā apstākļus.

Pagaidām nav zināms, kuras valstis tiks iesaistītas kriminālizmeklēšanā. Informācija, ka ir bojāts arī Krievijas sakaru kabelis Baltijas jūrā Somijas teritoriālajos ūdeņos, Igaunijas veikto kriminālizmeklēšanu neietekmē. Izmeklēšanu par "Balticconnector" bojājumu veic Somijas varasiestādes.

8.oktobrī tika bojāts Igauniju un Somiju savienojošais gāzesvads "Balticconnector". Tajā pašā laikā tika bojāti arī sakaru kabeļi starp Igauniju un Somiju un Igauniju un Zviedriju.

Somijas Centrālā kriminālpolicija oktobrī paziņoja, ka no jūras gultnes ir pacelts enkurs, kas acīmredzot sabojājis "Balticconnector". Enkurs varētu būt no Honkongā reģistrētā kuģa "Newnew Polar Bear".

Novembra sākumā kļuva zināms, ka tajā pašā laikā ir sabojāts arī apmēram 1000 kilometru garais Krievijas sakaru kabelis Baltijas jūrā savieno Sanktpēterburgu un Kēnigsbergu (Karaļaučus). Tas daļēji šķērso Somijas un Zviedrijas ekonomisko zonu.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits