Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +19 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 29. jūnijs
Paulis, Pauls, Pāvils, Pēteris

Kadafi draud uzbrukt Eiropai

Lībijas diktators Muammars Kadafi solījis atriebties Eiropai, ja NATO nepārtrauks savu militāro operāciju, apgalvojot, ka viņam lojālie spēki var uzbrukt kā "bites un siseņu bari".Kadafi runā, kas skaļruņos tika pārraidīta Tripoles centrālajā Zaļajā laukumā, brīdināja Eiropu un mudināja savus atbalstītājus atņemt nemierniekiem ieročus, kurus tiem piegādāja Francija.

"Lībijas cilvēki ir spējīgi kādu dienu uzsākt cīņu ar Eiropu un Vidusjūras reģionu," teica Kadafi paziņojumā, kurā noklausījās desmitiem tūkstošiem laukumā sanākušie viņa atbalstītāji."Viņi var uzbrukt jūsu mājām, jūsu birojiem, jūsu ģimenēm, kas var kļūt par likumīgu militāro mērķi, jo jūs esat mūsu birojus, galvenās mītnes, mājas un bērnus pārvērtuši par militārajiem mērķiem, kas, kā jūs sakāt, esot likumīgi," pie Eiropas iedzīvotājiem vērsās Lībijas diktators."Ja mēs izlemsim tā rīkoties, mēs esam spējīgi uzmesties Eiropai kā bites un siseņu bari," teica Kadafi, piebilstot, ka "tādēļ mēs iesakām jums atkāpties pirms attopaties katastrofas priekšā".Nav zināma vieta, no kuras runāja Kadafi, bet viņa balss pieskandināja laukumu, kurā režīma amatpersonas cerēja sapulcināt miljonu Kadafi atbalstītāju."Dodaties uz [Nafusas] kalnu rajonu un atņemt ieročus, kurus piegādāja Francija. No jums ir atkarīgs, vai vēlāk viņiem [nemierniekiem] piedot," saviem atbalstītājiem teica Kadafi.Tāpat Kadafi solīja, ka viņa spēki uzvarēs NATO spēkus un aicināja Eiropas līderus sākt sarunas ar viņa pārstāvjiem un cilšu vadītājiem, lai kopīgi atrastu risinājumu ieilgušajai krīzei. Viņš apgalvoja, ka ir gatavs palīdzēt."Es jums iesaku pārtraukt operāciju un neļaut, ka valsts nodevēji [no nemiernieku kontrolētās pilsētas] Bengazi vada jūs," uzsvēra Kadafi.Viņš tieši uzrunāja arī Itālijas premjerministru Silvio Berluskoni, Francijas prezidentu Nikolā Sarkozī, kuru Kadafi nodēvēja par "nabaga Sarkozī", un Lielbritānijas premjerministru Deividu Kameronu, lūdzot viņus "ieklausīties Lībijas tautā, kas vēlas mieru". Kadafi atgādināja, ka "tauta ir pati sava likteņa valdniece. Runājiet ar to par krīzes risinājumu un es jums palīdzēšu".Kadafi atkārtoti paziņoja, ka negrasās pamest Lībiju, sakot, ka "tās dēļ es miršu".Savukārt Āfrikas Savienības samitā piektdien Āfrikas valstis paziņoja, ka nepildīs Starptautiskās krimināltiesas 27.jūnijā izdoto Kadafi aizturēšanas orderi par noziegumiem pret cilvēci, kas kopš februāra vidus tiek pastrādāti pret viņa režīma pretiniekiem. Āfrikas Savienība norāda , ka ordera izpilde sarežģīs mierīgu Lībijas konflikta atrisināšanu.Francija trešdien paziņoja, ka sākusi ar lidmašīnām nomest ieročus berberu nemierniekiem, kuri cīnās pret Lībijas diktatora Muammara Kadafi spēkiem augstienēs uz dienvidiem no Tripoles. Francija apgalvo, ka nepārkāpj ANO noteikto ieroču embargo, jo tās nomestie ieroči ir domāti apdraudēto civiliedzīvotāju aizstāvēšanai.Lībijā kopš februāra vidus notiek bruņota sacelšanās pret diktatora Kadafi režīmu. Kadafi nāca pie varas apvērsumā 1969.gadā, gāžot karali Idrisu.ANO sankcionētu militāro operāciju Lībijā ar mērķi aizsargāt tās civiliedzīvotājus no Kadafi spēku uzbrukumiem 19.martā sāka Lielbritānija, Francija un ASV. Vēlāk šīs operācijas vadību pārņēma NATO.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Seši tūristi miruši Grieķijas rekordkarstumā

Jau seši tūristi zaudējuši dzīvību šomēnes, dodoties pārgājienos Grieķijā, neskatoties uz varasiestāžu brīdinājumiem būt īpaši uzmanīgiem valsti piemeklējušā karstuma viļņa laikā, vēsta Deutsche Wel...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits