Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Kariņš aicina Baltkrievijas valdību atturēties no spēka izmantošanas

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) aicina Baltkrievijas valdību atturēties no spēka izmantošanas saistībā ar iedzīvotāju neapmierinātību ar Baltkrievijas prezidenta vēlēšanu norisi un rezultātu.

Kariņš mikroblogošanas vietnē Twitter pauda, ka aktuālie notikumi Baltkrievijā liecina, ka sabiedrības viedoklis neatspoguļojas vēlēšanu rezultātos. Tāpēc viņš aicina Baltkrievijas valdību atturēties no spēka izmantošanas.

"Atbalstu Baltkrievijas tautas vēlmi dzīvot neatkarīgā un demokrātiskā valstī, īstenojot vārda un pulcēšanās brīvības," akcentēja premjers.

Kā vēstīts, Latvijas Valsts prezidents Egils Levits uzskata, ka Eiropas Drošības un sadarbības organizācijai un citām kompetentajām organizācijām vajadzētu izmeklēt Baltkrievijā notikušo vēlēšanu procesu, bet šīs valsts varas iestādēm atbrīvot vēlēšanu gaitā apcietinātos.

Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās svētdien līdzšinējais valsts galva Aleksandrs Lukašenko izcīnījis 80,23% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska - teju 9,9%, liecina pirmdien publiskotie oficiālie rezultāti.

Tihanovska jau iepriekš, kad tika publiskoti oficiālo mediju balsotāju aptauju rezultāti, kas atklāja līdzīgu balsu sadalījumu, šādu iznākumu pieņemt atteicās.

Baltkrievijas Vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Lidija Jermošina pirmdien paziņoja, ka Tihanovska ierindojusies otrajā vietā, bet par trim citiem kandidātiem nobalsojuši mazāk nekā 2% vēlētāju. Vēlēšanās piedalījušies 84% balsstiesīgo vēlētāju.

Baltkrievijas policija, liekot lietā trokšņa granātas, ūdens lielgabalus un gumijas lodes, izklīdināja protestus, kas valsts lielākajās pilsētās svētdienas vakarā sākās pēc prezidenta vēlēšanām, kuru rezultāti, kā apgalvo opozīcija, ir viltoti.

Minskā aizturēti vairāk nekā 50 cilvēku, bet visā valstī - vairāk nekā 120, liecina cilvēktiesību aktīvistu organizācijas Vjasna aplēses.

Tūkstošiem cilvēku svētdienas vakarā izgāja galvaspilsētas Minskas ielās pēc oficiālās balsotāju aptaujas rezultātu izziņošanas, kas uzvaru prognozēja Lukašenko.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits