Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Katalonijas premjers aicina izbeigt vardarbību protestos

Katalonijas reģiona valdības vadītājs Kims Torra ceturtdienas naktī aicināja nekavējoties izbeigt vardarbīgās sadursmes starp protestētājiem un policiju, kas jau trīs dienas pēc kārtas notikušas Barselonā, un brīdināja, ka šī vardarbība kaitē katalāņu separātistu kustības tēlam.

Spānijas prezidents Pedro Sančess bija tieši aicinājis Torru "skaidri nosodīt" šo vardarbību, kas izcēlusies protestos pret ilgu cietumsodu piespriešanu deviņiem katalāņu separātistu līderiem.

Barselonā trešdien vairāki tūkstoši cilvēku sapulcējās uz demonstrāciju, kurā aicināja piedalīties Komitejas republikas aizsardzībai (CDR). Vakara gaitā situācija strauji kļuva haotiska, kad simtiem protestētāju meta izlauztus bruģakmeņus, dedzināja automašīnas, skraidīja pa ielām un uzņēma pašbildes (selfijus) pie degošām barikādēm. 

Reģionālā policija vēstīja, ka daži demonstranti arī metuši Molotova kokteiļus un ka vardarbība izplatījusies arī uz citām Katalonijas pilsētām, tostarp Tarragonu un Leidu, kur demonstrācijas līdz šim notika mierīgi.

"Tas tieši tagad ir jāaptur," sacīja Torra televīzijas uzrunā īsi pēc pusnakts.

"Nav nekāda iemesla vai attaisnojuma automobiļu dedzināšanai vai cita veida vandalismam. Protestiem jābūt mierīgiem."

"Mēs nevaram ļaut šādām grupām, kas iefiltrējas un provocē, kaitēt kustības tēlam, kurā ir miljons katalāņu," viņš piebilda.

Torra pirms tam nebija komentējis vardarbību, kas sākās pirmdien dažas stundas pēc tam, kad Spānijas Augstākā tiesa piesprieda 13 gadu cietumsodu bijušajam Katalonijas vicepremjeram Urialam Džunkerasam, atzīstot viņu par vainīgu musināšanā uz dumpi un valsts līdzekļu izšķērdēšanā.

Vēl trim katalāņu separātistu līderiem, kas stājās tiesas priekšā saistībā ar neatkarības referenduma sarīkošanu 2017.gadā, pirmdien tika piespriesti 12 gadu ilgi cietumsodi, bet pieciem citiem apsūdzētajiem - nedaudz īsāki cietumsodi.

Neilgi pēc sprieduma nolasīšanas tiesa izdeva jaunu starptautisko orderi Katalonijas ekspremjera Karlesa Pudždemona aizturēšanai, kurš aizbēdzis uz Beļģiju, lai izvairītos no tiesāšanas. 

Dažas stundas pēc sprieduma nolasīšanas ap 10 000 demonstrantu ieradās Barselonas Elpratas lidostā, liekot atcelt vairāk nekā 100 avioreisu.

Pirmdien sadursmēs tika ievainoti 115 cilvēki, tai skaitā viens demonstrants, kurš zaudēja redzi ar vienu aci. Otrdien sadursmēs tika ievainoti 125 demonstranti un 72 policisti.

Trešdien protestiem atsākoties, tūkstošiem cilvēku piedalījās piecos masu gājienos no reģiona pilsētām uz Barselonu ar mērķi izraisīt haosu uz Katalonijas autoceļiem. 

Gājienu dalībnieki plāno sapulcēties Barselonā piektdien, kad arodbiedrības ir aicinājušas uz ģenerālstreiku Katalonijā.

Katalonijas separātisma kustība ilgstoši lepojusies ar savu nevardarbīgo raksturu, un tās līderi uzsvēruši, ka tas nemainīsies.

Notiesātie katalāņu līderi Rauls Romeva un Karless Mundo nosodīja vardarbību protestu laikā.

"Mūs nepārstāv nekāda vardarbība," tviterī paziņoja Romeva, kuram tika piespriests 12 gadu cietumsods. Mundo, kuram tika piespriests naudassods, tviterī uzsvēra, ka šī ir demokrātiska, pilsoniska un miermīlīga kustība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits