Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Lielbritānijā mitinās gandrīz 100 par kara noziegumiem aizdomās turēti ārvalstnieki

Pērn konstatēts, ka Lielbritānijā mitinās gandrīz 100 ārvalstnieki, kas tiek turēti aizdomās par kara noziegumiem. Tas atklājies, šīm personām iesniedzot naturalizācijas pieteikumus vai pieprasot patvērumu, otrdien atzinusi Iekšlietu ministrija.

Atbilde uz sabiedriskās raidorganizācijas BBC pieprasījumu, kas iesniegts, pamatojoties uz likumu par tiesībām uz brīvu pieeju informācijai, liecina, ka Lielbritānijā mīt par kara noziegumiem aizdomās turēti Afganistānas, Kongo Demokrātiskās Republikas, Irānas, Irākas, Lībijas, Ruandas, Serbijas un Šrilankas pilsoņi.

Kopš 2012.gada janvāra Iekšlietu ministrija devusi negatīvus atzinumus 99 Lielbritānijā esošu ārvalstnieku naturalizācijas un patvēruma lietās, pamatojoties uz aizdomām par viņu pastrādātajiem kara noziegumiem. Vēl 16 aizdomās turamie pieprasījuši vīzas ieceļošanai Lielbritānijā.

"Valdība ir apņēmības pilna, lai Apvienotā Karaliste nekļūtu par patvērumu kara noziedzniekiem," uzsvērusi Iekšlietu ministrijas pārstāve. "Ikvienu, kas apsūdzēts šādos noziegumos, jātiesā savā dzimtajā valstī, un mēs vienmēr centīsimies, lai viņi atgrieztos un stātos tiesas priekšā."

Kopumā Iekšlietu ministrija pārbaudījusi 797 tādu personu lietas, kas turētas aizdomās par līdzdalību kara noziegumos. No minētajām 99 personām, trīs tikušas izraidītas, 20 atteikts patvērums, bet 46 atteikta Lielbritānijas pilsonība, vēsta ministrija. Nav skaidrs, kas noticis ar pārējiem aizdomās turētajiem. Tikmēr Londonas metropoles policija ziņo, ka tās kara noziegumu izmeklēšanas nodaļa šobrīd veic izmeklēšanu 56 lietās, kas saistītas ar līdzdalību kara noziegumos, noziegumos pret cilvēci vai spīdzināšanā. Taču ne visas no šīm lietām ierosinātas, pamatojoties uz ministrijas pieprasījumiem.

Tajā pašā laikā cilvēktiesību aizstāvju organizācijas norāda, ka trūkst notiesājošu spriedumu šādās lietās, lai gan Lielbritānijas likumi ļauj tiesāt kara noziedzniekus, ja tos nav iespējams nosūtīt atpakaļ uz izcelsmes valsti. Tiesa izdošanas prasību var noraidīt, ja tiek atzīts, ka aizdomās turamajam dzimtenē netiks garantēta taisnīga tiesa.

Kevins Laus, kas sniedz juridiskos padomus labdarības organizācijai Redress, kura cīnās par genocīda novēršanu, uzskata, ka policijai nepieciešami lielāki resursi šādu noziegumu izmeklēšanai. "Tas savukārt pieprasa lielāku politisko gribu un augstāka līmeņa apņēmību," uzsver Laus.

Maijā Lielbritānijas policija arestēja piecus vīriešus, kas izsludināti meklēšanā par līdzdalību 2004.gada Ruandas genocīdā un kuru izdošanu pieprasījusi Ruandas prokuratūra. Divi no viņiem tikuši atbrīvoti pret galvojumu, kamēr trīs pārējie joprojām atrodas apcietinājumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits