Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Lielbritānijā notiek reģionu parlamentu un pašvaldību vēlēšanas

Lielbritānijā ceturtdien notiek pirmās pašvaldību un reģionālās vēlēšanas kopš Brexit un pandēmijas sākuma, un galvenā uzmanība pievērsta reģionālā parlamenta vēlēšanām Skotijā, kur aicinājumi uz vēl viena neatkarības referenduma sarīkošanu bijis viens no galvenajiem priekšvēlēšanu tematiem.

Balsošana ceturtdien notiek Skotijas un Velsas reģionālo parlamentu vēlēšanās, kā arī vietējo padomju un mēru vēlēšanās vairākos Anglijas reģionos.

Vislielākā uzmanība pievērsta Skotijas parlamenta vēlēšanām, kur Skotu Nacionālā partija (SNP) vēlas sarīkot jaunu referendumu par reģiona neatkarību, kad koronavīrusa pandēmija būs beigusies.

Tā kā Lielbritānijas parlaments un Londonas valdība Skotijā daudzos raisa vilšanos, SNP kļuvusi par dominējošo spēku reģionā. Tiesa gan, šobrīd tā veido mazākuma valdību. 

SNP līdere un Skotijas pirmā ministre Nikola Stērdžena, kas nostiprinājusi popularitāti ar savu politiku pandēmijas krīzes laikā, cer partijai nodrošināt vairākumu parlamentā.

Pēdējās aptaujas liecina, ka SNP pirmo reizi kopš 2011.gada izcīnīs vairākumu, nodrošinot varas saglabāšanu. Tiesa gan, ir arī aptaujas, kas liecina, ka ticamāka ir koalīcijas veidošana.

Mazāka skaidrība ir attiecībā uz to, vai izdosies saņemt Londonas atļauju vēl viena neatkarības referenduma sarīkošanai un neatkarības atbalstītāju uzvarai šādā referendumā, ņemot vērā zīmes, kas liecina par atbalsta krišanos neatkarībai.

Pašvaldību un mēru vēlēšanas Anglijā savukārt būs pārbaudījums Lielbritānijas premjerministra Borisa Džonsona Konservatīvajai partijai, kas guva panākumus Lielbritānijas parlamenta vēlēšanās un iepriekšējās pašvaldību vēlēšanās.

Lielākā opozīcijas partija leiboristi cer gūt panākumus vēlēšanās Anglijas ziemeļos tā dēvētajā sarkanajā mūrī - reģionā, kur leiboristi 2019.gadā zaudēja torijiem.

Hārtlipūlā, Anglijas ziemeļaustrumos, ceturtdien arī notiek Lielbritānijas parlamenta papildvēlēšanas. Kopš 70.gadiem šo vēlēšanu apgabalu Londonas parlamentā pārstāvējuši leiboristi, un partija cer saglabāt šo mandātu arī turpmāk.

Mēra vēlēšanās Londonā, kā tiek prognozēts, vēl vienu četru gadu amata termiņu izcīnīs līdzšinējais pilsētas galva leiborists Sadiks Hans.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits