Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 6. oktobris
Monika, Zilga, Zilgma

Merkele, Olands un Renci pārrunās ES nākotni pēc Brexit

Itālijas premjerministrs Mateo Renci pirmdien Ventotenes salā uzņems Vācijas kancleri Angelu Merkeli un Francijas prezidentu Fransuā Olandu, lai pārrunātu Eiropas Savienības (ES) nākotni pēc britu balsojuma par izstāšanos no bloka.

Šī sanāksme notiek trīs nedēļas pirms oficiālās ES samita Bratislavā, kurā Lielbritānija nepiedalīsies. Samita mērķis ir nospraust ES kursu pirms sarunu uzsākšanas par tā dēvēto Brexit.

Renci nelielo salu pie Neapoles sarunām izraudzījies tāpēc, ka Ventotenei bijusi vērā ņemama loma ES dibināšanas vēsturē, teikts Itālijas valdības trešdien izplatītajā paziņojumā.

Otrā pasaules kara laikā Itālijas fašistiskais režīms salu izmantoja kā režīma oponentu ieslodzījuma vietu. Tieši tur tapa Ernesto Rosi un Altjēro Spinelli sarakstītais Ventotenes manifests, kuru daudzi uzskata par vienu no svarīgākajiem dokumentiem turpmākās Eiropas vienotības kustības dzimšanā.

1941.gadā tapušais manifests satur aicinājumu veidot Eiropas valstu federāciju, kas novērstu nākotnē iespējamos karus starp dalībvalstīm.

Britu balsojums 23.jūnija referendumā par izstāšanos no ES, izsaucis debates par bloka nākotni un nepieciešamību īstenot nopietnas reformas.

Pirmajās sarunās pēc Lielbritānijas referenduma, kuras notika jau jūnija beigās, Olands, Merkele un Renci, kas pārstāv trīs lielākās eirozonas ekonomikas, nāca klajā ar aicinājumu piedod ES "jaunu impulsu".

Savukārt jūlijā Renci atzina, ka britu balsojums ir ES "politiska sakāve" un "modinātāja sauciens", kas liecina par nepieciešamību steidzami īstenot nopietnas pārmaiņas bloka darbībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits