Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

papildināts (20:12) - FOTO: Slaktiņā Francijas žurnāla Charlie Hebdo redakcijā nogalināti 12 cilvēki; aptuveni 10 ievainoti

Ar automātiskajiem ieročiem bruņoti cilvēki trešdien iebrukuši Francijas satīriskā žurnāla Charlie Hebdo redakcijā un apšaudē nogalinājuši divpadsmit cilvēkus, bet vēl aptuveni 10 ievainojuši, ziņo prokuratūra. Pieci ievainotie atrodas kritiskā stāvoklī.Žurnāla redakcijas apšaudē, atbilstoši jaunākajai informācijai, bijuši iesaistīti trīs cilvēki, pēcpusdienā pavēstījis Francijas iekšlietu ministrs Bernārs Kaznēvs.

Uzbrucēji galvā bija uzvilkuši melnas maskas un sākuši šaut uz žurnāla darbiniekiem. Uzreiz pēc apšaudes ēku pametuši un iesaistījušies apšaudē ar policiju. Izmeklēšanai tuvu stāvošas personas ārvalstu medijiem stāstījušas, ka uzbrucēji pēc apšaudes klieguši "Mēs esam atriebuši pravieti!" un "Allahu akbar!" ("Allāhs ir varens!").

Tiek ziņots, ka nogalināto vidū ir žurnāla galvenais redaktors Stefans Šarbonjē un vēl trīs karikatūristi. Divi no bojāgājušajiem ir policisti. Pieci no cietušajiem ir guvuši smagas trauma, savukārt 40 cilvēki apšaudē tikuši cauri sveikā.

Uzbrucēji pēc apšaudes esot nolaupījuši auto, ar ko aizbraukuši un pa ceļam notriekuši kādu gājēju. Cita versija gan liecina, ka uzbrucēji bijuši trīs un viņi aizbraukuši ar kāda ceturtā vīrieša vadītu spēkratu. Pašlaik Parīzē izsludināts augstākais trauksmes līmenis un sākta vērienīga šāvēju meklēšanas operācija.

Iepriekš par cietušajiem jau ziņoja izdevuma karikatūrists Reno Luzjē.

Žurnāla Charlie Hebdo mājaslapas darbība ir apgrūtināta. Laikā pēc uzbrukuma tā vairāk nekā stundu nebija atverama, tad bija pieejama tikai ik pa brīdim.

Šis žurnāls 2012.gadā publicējis skandalozas karikatūras par arābu pravieti Muhamedu, ko musulmaņi uzskata par pēdējo dieva sūtni. Savukārt trešdien izdevums savā Twitter kontā publicējis karikatūru ar teroristiskās organizācijas Islāma valsts līderi Abu Bakrams al Bagdadi. Tas ir pēdējais tvīts no Charlie Hebdo.

Francijas prezidents Fransuā Olands paziņojumā paudis, ka Parīzē ir paaugstināti drošības pasākumi un pēdējo nedēļu laikā ir izjaukti vairāki teroristu plāni. Elizejas laukos tuvākajā laikā notiks ārkārtas sanāksme, lai lemtu par tālāko rīcību.

"Francija ir piedzīvojusi ārkārtīgu barbarisma aktu pret laikrakstu," paudis Olands. "Mums tagad jārāda, ka esam vienota valsts," viņš piebildis. Francijas prezidents solījis sodīt apšaudes organizētājus un dalībniekus.

Olands arī norādījis, ka uzbrucēji tiks vajāti līdz to noķers un varēs stādīt tiesas priekšā, lai viņi atbildētu par nodarīto.

Ārvalstu mediji spekulē, ka uzbrucēji varētu būt kaujinieki, kas atgriezušies no Tuvajiem Austrumiem, tomēr, kā sacījuši aculiecinieki, abi uzbrucēji runājuši franciski "bez akcenta".

Arābu līga un prestižais sunnītu studiju centrs Al Azhar izplatīja paziņojumu, kurā teikts, ka asi nosoda asiņaino uzbrukumu.

"Arābu līgas priekšsēdētājs Nabils al Arabi stingri nosoda teroristu uzbrukumu Charlie Hebdo žurnālam Parīzē," teikts Arābu līgas izplatītajā paziņojumā.

Arī Al Azhar nosodīja šo uzbrukumu, uzsverot, ka "islāms nosoda jebkuru vardarbību". 

Tāpat nosodījumu paudusi Francijas musulmaņu kopienas vadība.

"Šī ārkārtīgi smagā barbariskā rīcība ir arī uzbrukums demokrātijai un runas brīvībai," paziņojusi Francijas Musulmaņu padome, kas pārstāv 3,5 līdz piecus miljonus musulmaņu, kuri dzīvo Francijā, ziņo aģentūra LETA.




pievienots video

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits