Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Pēc ciniskas izrunāšanās Polijā valdošie aiziet viens pēc otra

Četrus mēnešus pirms Polijas parlamenta vēlēšanām pamatīgi sašķobījušās astoņus gadus valdījušās centriski labējās partijas Pilsoniskā platforma (PO) pozīcijas. Pēc pagājušajā mēnesī piedzīvotās sakāves prezidenta vēlēšanās, kurās uzvarēja niknāko politisko konkurentu - konservatīvās partijas Likums un taisnīgums (PiS) - kandidāts Andžejs Duda, šonedēļ PO skāra jauns satricinājums, kura dēļ demisionēja parlamenta spīkers un trīs valdības ministri, lasāms piektdienas avīzē Diena.

Ciniska izrunāšanās

Polijas valdības vadītāja Eva Kopača trešdien paziņoja, ka atlūgumu iesniedzis veselības ministrs Bartošs Arlukovičs, sporta ministrs Andžejs Bernats un Valsts kases ministrs Vlodzimežs Kaprinskis. Par atkāpšanos paziņoja arī Seima priekšsēdētājs Radoslavs Sikorskis, premjeres padomnieks Jaceks Rostovskis un viņas biroja vadītājs Jaceks Cihockis, kā arī vairāki augsta ranga ierēdņi.

Amatpersonas ir saistītas ar tieši pirms gada Polijas augstākās politiskās aprindas satricinājušo noklausīšanās skandālu. Pagājušā gada 14. jūnijā populārais iknedēļas izdevums Wprost publicēja pirmo no vairākām vadošu politiķu un augstu amatpersonu sarunām, kas 2013. un 2014. gadā nelikumīgi ierakstītas lepnā Varšavas restorānā.

Vienā no sarunām, kas notikusi pagājušā gada sākumā, toreizējais ārlietu ministrs Sikorskis Lielbritānijas premjerministru Deividu Kemeronu nosauca par "nekompetentu". Savam sarunu biedram - bijušajam finanšu ministram Rostovskim - viņš vaļsirdīgi atzinās, ka Polijas alianse ar Savienotajām Valstīm ir "pilnīgas blēņas".

Sikorskis piebilda, ka ciešā draudzība ar amerikāņiem Varšavai rada konfliktus ar Vāciju un Franciju. "Mums šķiet, ka viss ir lieliski, jo esam atsūkājuši amerikāņiem. [Mēs esam] Neveiksminieki. Pilnīgi neveiksminieki."

Citā sarunā bijušais iekšlietu ministrs Bartlomejs Senkevičs aicinājis Centrālās bankas vadītāju Mareku Belku mainīt monetāro politiku, lai palīdzētu PO uzvarēt oktobrī paredzētajās vēlēšanās. Polijas likumi paredz, ka Centrālajai bankai jāsaglabā neatkarība no politikas.

Nesen publiskotā sarunā Eiropas Savienības iekšējā tirgus komisāre Elžbeta Beņkovska, kura ieraksta laikā bija vicepremjere, Polijas pretkorupcijas iestādes vadītājam izteikusies, ka tikai "idiots" strādās mazāk nekā par 6000 zlotiem (1447 eiro) mēnesī, kas ir aptuveni divreiz vairāk nekā vidējā neto alga Polijā, raksta Politico.eu.

Aizdomās par nelikumīgo ierakstu veikšanu pērn tika aizturēti divi restorāna viesmīļi, kuri esot darbojušies kāda uzņēmēja uzdevumā.

Visu rakstu lasiet piektdienas, 12.jūnija, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits