Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Pieaugošās bēgļu plūsmas dēļ Ungārija draud slēgt robežu ar Serbiju

Lai apturētu nelegālo imigrantu plūsmu, Ungārija piektdien draudējusi slēgt robežu ar Serbiju.

"Mēs nedomājam, ka ir pareizi, ka viņi sūta mums bēgļus, tie ir jāaptur Serbijas teritorijā," intervijā radiostacijai Kossuth sacīja Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns.

"Mēs apsveram visas iespējas, tostarp pilnīgu fizisku robežu slēgšanu," paziņoja premjers, piebilstot, ka attiecīgs lēmums tiks pieņemts nākamajā trešdienā.

Lai risinātu nelegālo imigrantu jautājumu, abas valstis jūlija sākumā ieplānojušas tikšanos augstākajā līmenī.

Orbāns intervijā radio sacīja, ka Šengena zonas robežas šobrīd nevajag aiztikt, bet ir pienācis laiks pastiprināt ārējās robežas kontroli.

Ungārija dienvidos robežojas ar Serbiju, kas nav Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts, kā arī ar Rumāniju un Horvātiju, kas ir ES valstis, bet nav Šengena zonā.

Pagājušajā gadā Ungārija uzņēma vairāk bēgļu, rēķinot uz vienu cilvēku, nekā jebkura cita ES valsts, izņemot Zviedriju.

Šogad Ungārijā iekļuvuši jau aptuveni 54 000 nelegālo imigrantu, kas liek domāt, ka gada kopējā bilance būs aptuveni 130 000.

Gada sākumā bija vērojams bēgļu pieplūdums no Kosovas, tomēr pašreiz lielākā daļa nāk no Sīrijas, Irākas un Afganistānas.

Oficiālie dati liecina, ka 95% nelegālo imigrantu iekļūst Ungārijā caur Serbiju.

Austrija, kas robežojas ar Ungāriju un arī pieredzējusi strauju bēgļu skaita pieaugumu, šonedēļ paziņoja, ka nosūtīs 40 policistus, lai palīdzētu uzraudzīt Ungārijas un Serbijas robežu.

Vairums nelegālo imigrantu nepaliek Ungārijā, bet dodas tālāk uz citām ES valstīm, bet Vācija un Austrija ļāvušas noprast, ka plāno aptuveni 15 000 imigrantu nosūtīt atpakaļ uz Ungāriju.

Orbāna konservatīvā partija Fidesz pagājušajā nedēļā sāka publisku kampaņu pret nelegālajiem imigrantiem, izkarot ielās plakātus, kas vēsta: "Ierodoties Ungārijā, jūs nedrīkstat atņemt darbvietas ungāriem."

Orbāna partija pēdējās vēlēšanās zaudēja balsis galēji labējai partijai Jobbik, un analītiķi uzskata, ka vēršanās pret imigrantiem domāta šīs tendences apturēšanai un popularitātes atgūšanai.

Dažas no kampaņas reklāmām jau sabojātas un parodētas. Vietējie mediji ziņoja, ka uz viena plakāta uzrakstīts: "Ja dodaties uz Ungāriju, vai jūs lūdzu neatvestu saprātīgu premjerministru?"

Satīriskā partija Ungāru divastainais suns paziņojusi, ka savākusi ziedojumos 25 miljonus forintu (80 000 eiro), solot izkārt vēl vairāk parodējošo plakātu.

Tomēr sabiedriskās domas aptauja, kas tika veikta aprīlī, liecina, ka ksenofobija Ungārijā sasniegusi augstāko līmeni pēdējo 14 gadu laikā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits