Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Polija sāk gatavot ziņojumu par PSRS nodarītajiem zaudējumiem

Polija sākusi gatavot visaptverošu ziņojumu par zaudējumiem, ko tai nodarījusi Padomju Savienība, pirmdien paziņojis ārlietu ministra vietnieks Arkadjušs Mularčiks.

Intervijā sabiedriskajam televīzijas kanālam "TVP Info" Mularčikam tika uzdots jautājums, vai Polija plāno sagatavot ziņojumu par PSRS nodarītajiem zaudējumiem, kas līdzinātos pērn publicētajam ziņojumam par nacistiskās Vācijas nodarītajiem zaudējumiem Otrā pasaules kara laikā.

"Kara zaudējumu institūts gatavo šādu ziņojumu," atbildēja amatpersona.

"Ņemot vērā to, ka ziņojums par [nacistu nodarītajiem] Polijas zaudējumiem pieredzēja vācu uzbrukumu, tam jābūt pamatīgi dokumentētam ziņojumam, lai neviens to nevarētu apstrīdēt," piebilda ministra vietnieks.

Mularčiks pirmdien ieradās Vācijā, lai Bundestāgā apspriestu Berlīnei izvirzītās Polijas prasības izmaksāt reparācijas par nacistu nodarītajiem zaudējumiem.

Saskaņā ar pagājušā gada 1.septembrī publicēto ziņojumu Polija aplēsusi, ka nacistu nodarītie zaudējumi sasniedz 6 triljonus 220 miljardus 609 miljonus zlotu (aptuveni 1,3 triljonus eiro).

Šonedēļ Vācijā tiks izvērsta plaša informatīvā kampaņa, lai vāciešus iepazīstinātu ar šo ziņojumu, kas tagad pārtulkots vāciski un tiks iesniegts gan ietekmīgākajiem politiķiem, gan medijiem.

Tikmēr Krievijas Valsts domes spīkers Vjačeslavs Volodins svētdien paziņojis, ka Polija esot "nodevusi" tā dēvēto padomju atbrīvotāju vēsturisko piemiņu un ka tai nāksies rēķināties ar šīs nodevības sekām.

Valodins arī paziņojis, ka Maskavai jāieprasa no Varšavas 750 miljardus dolāru liela kompensācija par Padomju savienības ieguldījumiem Polijā un ka poļiem jāatsakoties no teritorijām, ko tie ieguva pēc Otrā pasaules kara uz sakautās Vācijas rēķina.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievu lidlaukā Krimā atskanējuši sprādzieni

Naktī uz trešdienu atskanējuši sprādzieni krievu okupētajā Krimas pussalā netālu no Džankojas kara lidlauka, vēsta lietotnes Telegram kanāls Astra un citi vietējie mediji.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits