Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Preses brīvības skandāls Vācijā

Izmeklēšanas uzsākšana pret žurnālistiem, apsūdzot viņus valsts nodevībā par slepenu dokumentu publiskošanu, maksājusi amatu Vācijas federālajam prokuroram Haraldam Rangem un izraisījusi sabiedrības protestus pret mēģinājumiem apklusināt pētnieciskos žurnālistus, vēsta Deutsche Welle

Vācijas tieslietu ministrs Heiko Māss otrdien paziņoja, ka ar kancleres Angelas Merkeles atbalstu pieprasījis Ranges aiziešanu no amata un nominējis par viņa pēcteci Minhenes prokuroru Peteru Franku. 

Tas notika tikai dažas stundas pēc tam, kad Range apsūdzēja tieslietu ministru izmeklēšanas neatkarības pārkāpšanā, jo ministrija bija pieprasījusi no izmeklēšanas izslēgt neatkarīgā eksperta atzinumu, kurā par valsts noslēpumu saturošiem tika atzīti žurnālistu publiskotie dokumenti.  

Vācijā sen nepieredzētās publiskās saķeršanās starp Tieslietu ministriju un prokuratūru centrā ir lieta par valsts nodevību, kuru H. Range ierosināja pret blogu Netpolitik.org. Blogā tika publicēti fragmenti no valdības dokumentiem par valsts drošības aģentūras plāniem paplašināt saziņas tīmeklī kontroli. 

AFP raksta, ka Netpolitik.org sevi dēvē par digitālu cilvēktiesību blogu. Pret tā redaktoru un īpašnieku Markusu Bekedālu un žurnālistu Andrē Meisteru ierosinātā lieta par valsts nodevību ir pirmā šāda veida izmeklēšana pret mediju Vācijā vairāk nekā pusgadsimta laikā. 

Tā izraisījusi ne tikai kritiku no valdības un opozīcijas partiju politiķu puses, bet arī žurnālistu, blogeru un sabiedrības protestus pret mēģinājumu apklusināt pētnieciskos žurnālistus. Tviterī heštags #Landesverrat (valsts nodevība) iekļuva populārāko skaitā, notika ielu protesti un parakstu vākšana zem protesta petīcijām tīmeklī. 

Eiropas Drošības un sadarbības organizācija paziņojumā atzīmējusi, ka draudi tikt apsūdzētiem par valsts nodevību ierobežo medijus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits