Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Skotijas līdere sola cīnīties par jaunu neatkarības referendumu

Skotijas pirmā ministre Nikola Stērdžena piektdien paziņojusi, ka ir gatava cīnīties par Skotijas neatkarību, norādot, ka Brexit ir nostādījis Lielbritāniju uz nepareizā ceļa.

Stērdžena, kura vada Skotu Nacionālo partiju (SNP), sacīja, ka aiziešana no Eiropas Savienības (ES) ir nozīmīgs brīdis Apvienotajai Karalistei un Skotijai.

"Plkst.11 šonakt Lielbritānija, par kuras daļu Skotija balsojumā nolēma palikt, Lielbritānija Eiropas Savienībā, status quo par ko vairākums nobalsoja, vairs nepastāvēs," sacīja Stērdžena.

Skotijas neatkarības atbalstītāji uzskata, ka situācija pilnībā mainījās pēc 2016.gada Brexit referenduma, kurā Skotija balsoja par palikšanu Eiropas Savienībā, kamēr vairums vēlētāju Lielbritānijā kopumā nobalsoja par izstāšanos.

Turklāt 2014.gada neatkarības referendumā tika balsots par turpmāko dalību valstī, kas ir ES sastāvā.

Stērdžena apgalvoja, ka SNP ir politiskais atbalsts, lai sarīkotu jaunu neatkarības referendumu, un norādīja, ka iepriekšējās Lielbritānijas parlamenta vēlēšanās SNP izcīnīja visvairāk balsu Skotijā.

Skotijas parlamenta locekļi šonedēļ balsojumā atbalstīja Stērdženas aicinājumu sarīkot jaunu neatkarības referendumu, kuru Stērdžena vēlas noorganizēt jau šogad.

Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons ir noraidījis aicinājumu rīkot vēl vienu Skotijas neatkarības referendumu, norādot, ka tādējādi tiktu "turpināta politiskā stagnācija, ko Skotija pieredzējusi pēdējās desmitgades laikā".

Jau ziņots, ka šodien stundu pirms pusnakts (sestdien plkst.1 pēc Latvijas laika) Lielbritānija beidzot pamet Eiropas savienību. 

Tomēr, pateicoties pārejas periodam, kas ilgs vismaz līdz 2020.gada beigām, praksē nekas īpašs vēl nemainīsies.

Skotu laikraksti šodien pirmajās lapās pauduši proeiropeisku nostāju, demonstrējot vairumu skotu vēlmi palikt ES.

"Dārgā Eiropa. Mēs par šo nebalsojām. Atceries (..). Atstāj gaismu iedegtu Skotijai," vēstīja laikraksts The National.

Jauna sabiedriskās domas aptauja liecina, ka neliels vairākums skotu pašreiz atbalsta izstāšanos no Apvienotās Karalistes.

 

Top komentāri

Pareizaisjautājums
P
Kas ir vainīgs, ja Baltijas valstis izstājās no CCCP (pēc būtības - no Krievijas)? Pareizi - Krievija! Kas ir vainīgs, ja UK izstājas no Eiropas? Pareizi - ES! Kas ir vainīgs, ja Skotija izstājas no UK? Pareizi - UK! Ļoti vienkārši - jums bija vara un iespēja vest tādu politiku, lai izstāties neviens negribētu!
jautājums
j
Kad LETA ziņos par Katalonijas neatkarības referendumu?
Emigrants
E
Vajag, vajag, lai tik skoti dabuu savu neatkariibu. Buus jauki no malas paveerot, kaa taa kljuust par konkreetaako bomzhatnjiku, kad Londona paarstaas suutiit budzheta kaapostu. Skotiem baigi velk uz taadu kaa pus-sociaalismu, es nu ljoti veeleetos sho filmu noskatiities, buutu baigaa njirga.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits