Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Teju visā Rietumeiropā pārspēti februāra siltuma rekordi

Pēdējās dienās Rietumeiropā pārspēta lielākā daļa februāra siltuma rekordu, un trešdien gaidāmi jauni rekordi, bet turpmāk gaisa temperatūra normalizēsies, liecina meteoroloģijas dienestu sniegtā informācija.

Nīderlandes Meteoroloģijas institūts norādījis, ka varbūtība sagaidīt šādu siltuma vilni pašreizējā klimatā ir mazāka par diviem procentiem, bet pirms gadsimta tik augsta gaisa temperatūra februārī bija gandrīz neiespējama.

Pēdējās dienās Nīderlandē vairākkārt labots februāra un visas ziemas siltuma rekords, maksimālā gaisa temperatūra otrdien sasniedza teju +20 grādus.

Otrdien Anglijā ar +21,2 grādiem tika pārspēts dienu iepriekš sasniegtais Apvienotās Karalistes ziemas siltuma rekords.

Arī Vācijā gaisa temperatūra otrdien pakāpās līdz pat +21,3 grādiem, savukārt vietām Francijā, Portugālē un Spānijā - līdz +25..+27 grādiem.

Francijas sinoptiķi prognozē, ka siltuma kulminācija būs trešdienas pēcpusdienā, kad valsts lielākajā daļā gaisa temperatūra sasniegs +21..+26 grādus. Līdz ar to paredzams, ka tiks pārspēts līdzšinējās siltākās ziemas dienas rekords - 1960.gada 28.februārī maksimālā gaisa temperatūra valstī vidēji bija +20,2 grādi.

Daudzi rekordi pārspēti arī Skandināvijā. 26.februāra maksimālā gaisa temperatūra bija +15,8 grādi Dānijā, +16,4 grādi Zviedrijas dienvidos un +18,7 grādi Norvēģijas dienvidos.

Anomālo siltumu Eiropai atnesis februārim neraksturīgi spēcīgs, plašs un noturīgs anticiklons, kas siltumu no dienvidiem pārvietojis uz ziemeļiem. Savukārt Ziemeļāfrikā anticiklona ietekmē gaisa temperatūra ir zemāka nekā ierasts.

Tiesa, nakts un rīta stundas daudzviet Eiropā ir dzestras, jo naktis vēl ir garas un anticiklona nodrošinātās skaidrās debesis un lēnais vējš izraisa strauju siltuma zaudēšanu, tādēļ atšķirība starp diennakts zemāko un augstāko gaisa temperatūru vietām pārsniedz 20 grādus.

Jau tuvākajās dienās anticiklons izzudīs un palielināsies ciklonu ietekme - Eiropas lielākajā daļā laiks kļūs mākoņaināks, vēsāks, vējaināks un nokrišņiem bagātāks. Vidējā gaisa temperatūra gan

Top komentāri

klimats
k
Pie Baltijas jūras būs kā pie Vidusjūras.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits